Rice vil slå Taleban ud

NATOs udenrigsministre lovede i går at øge deres militære og civile bistand til Afghanistan i forventning om en ny militær offensiv fra Taleban-militsen i foråret. Kun beskeden diskussion om Kosovos fremtid.

EUs udenrigspolitiske koordinator,Javier Solana, lytter til USA udenrigsminister, Condoleezza Rice, under NATO-mødet. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice bebudede i går, at NATO skal gå i offensiven i Afghanistan for at slå den fundamentalistiske Taleben-milits ud.

»Hvis der skal være en offensiv i foråret, så skal den finde sted fra vores side. Politisk, med hensyn til genopbygning af landet og ja - også militært,« sagde Rice på en pressekonference. Hun bekræftede dermed forlydender om, at USA vil forsøge at samle NATO-landene politisk om militært at gå i offensiv mod Taleban, der indtil 2001 sad på regeringsmagten i Afghanistan og som sidste år øgede deres angreb kraftigt på vestlige styrker og den afghanske regering betydeligt.

Condoleezza Rice lovede derfor på et møde mellem NATOs udenrigsministre - indkaldt efter amerikansk ønske - at USA vil øge sin økonomiske hjælp til Afghanistan med op til 60 mia. kr.. Samtidig lovede hun, at USA vil bevare en ekstra brigade på op mod 4.000 mand i Afghanistan, der ellers skulle have været trukket hjem.

Forårsoffensiv
Fra europæisk side kom der flere bidrag om ekstra økonomisk hjælp til Afghanistan: Danmark vil som tidligere meddelt i Berlingske Tidende øge sin økonomiske hjælp fra 98 mio. kr. til 158 mio. kr. om året.

Det største ekstra konkrete bidrag til NATOs styrke i Afghanistan, ISAF, ser ud til at komme fra Tyskland, der er parat til at sende seks Tornado-jagerbombere til landet.

NATOs nye militære øverstkommanderende, den amerikanske general John Craddock, mente, at NATOs styrker i Afghanistan er tilstrækkelige til at gå ind i en direkte offensiv.

»I det kommende år kan vi forvente, at ISAF vil indlede en forårsoffensiv. Forberedelserne er allerede i gang,« sagde han til Associated Press.

Den danske repræsentant på NATO-mødet, Udenrigsministeriets direktør Ulrik Federspiel, afviste, at der havde været nogen direkte diskussion om en NATO-offensiv i løbet af foråret.

»Alle var enige om at øge støtten til Afghanistan. Det er vigtigt - både for Afghanistan og for vores egen sikkerhed,« sagde han efter mødet. Men ud over det ekstra tyske militære bidrag var der få konkrete tilbud på bordet, men de kan komme senere i forbindelse med et NATO-forsvarsministermøde, sagde han.

NATO diskuterede også spørgsmålet om Kosovos fremtid efter det serbiske valg, hvor nationalisterne viste en større styrke end forventet. Men da FNs særlige udsending Martti Ahrisaari først ventes at fremlægge sin rapport om anbefalinger af Kosovos fremtid i begyndelsen af februar, var det småt med konklusioner.

Ulrik Federspiel sagde, at Danmark hovedsageligt vil følge konklusionerne i rapporten, og at der ikke er nogen planer om at trække den danske fredsbevarende bataljon på godt 400 mand hjem fra Kosovo foreløbig.