Rice på nyt fredsfremstød i Mellemøsten

USAs udenrigsminister Rice tog i weekenden pulsen på den lederskabs-krise, der lammer Israels regering. Rice vil med ny Mellemøst-offensiv styrke den palæstinensiske præsident og stabilisere Irak.

USAs udenrigsminister Condoleezza Rice har i weekenden været i Mellemøsten på en factfinding-mission. Foto: Abbas Momani/AFP Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice indledte i weekenden en ny rundrejse i Mellemøsten for at bane vej for fredsforhandlinger mellem Israel og palæstinenserne og skabe goodwill for amerikanernes nye Irak-strategi.

Udenrigsministeren lagde ud i Jerusalem, hvor hun lørdag aften mødtes med Israels forsvars- og udenrigsminister. Amerikanernes mission i Israel og de palæstinensiske områder beskrives som en undersøgende »factfinding« rejse. Rice skal granske, hvad der er realistisk at opnå, i betragtning af at både Israel og de palæstinensiske områder er stækket af magttomrum og intern politisk palaver.

»Jeg kommer ikke med et nyt forslag. Jeg kommer ikke med en plan,« understregede udenrigsminister Rice lørdag.

Israel har udsendt forvirrende signaler, efter både den israelske forsvarsminister Amir Peretz og udenrigsminister Tzipi Livni har offentliggjort deres egne fredsplaner. Rice understregede lørdag sin støtte til køreplanen for fred fra 2003, fordi den har »international støtte«: »Det er kvartettens dokument. Det er Israelsk dokument. Det er palæstinensernes dokument,« sagde hun.

Amerikanerne er frustrerede over den israelske ledelse, der er splittet og ramt af en lang række korruptionsskandaler. Regeringen er rutschet til et nulpunkt i meningsmålingerne og er dybt handlingslammet. Selv om den israelske premierminister Ehud Olmert er personligt velanskreven i Washington, anses han ikke for at være i stand til at levere de fornødne resultater, lyder det fra amerikanske diplomatiske kilder.

Den samme vurdering gælder omvendt også den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas, der hverken har formået at skabe en samlingsregering med det regerende Hamas-parti for at ophæve internationale sanktioner eller har udskrevet nyvalg, som han har truet med.

Rice mødtes i går med præsident Abbas, som amerikanerne vil støtte med yderligere en halv milliard kroner for at styrke hans præsidentielle tropper med træning og udstyr mod det islamiske Hamas-partis stigende trussel.

Washington er under stærkt pres fra europæiske og arabiske allierede for at engagere sig stærkere i at skabe fred mellem Israel og palæstinenserne. Fredsforhandlinger kollapsede i år 2000.

EUs udenrigspolitiske koordinator Javier Solana sagde fredag, at han anser foråret 2007 for at være sidste chance for at skabe »rammen« for en ny fredsproces, før det amerikanske præsidentvalg, der finder sted i 2008. Udenrigsminister Rices visit er det første siden den såkaldte Baker-Hamilton rapport anbefalede et stærkere amerikanske engagement for at forsone Israel og palæstinenserne. Det er hendes ottende besøg i Mellemøsten, siden Rice blev udenrigsminister, og udover Israel går turen gennem Jordan, Egypten, Saudi-Arabien og Kuwait såvel som Tyskland og Storbritannien.