Revolutionens far er vred og skuffet

Mustafa Nayyem satte strøm til en protest, der sendte den ukrainske præsident på vild flugt. Nu advarer Nayyem om, at det hele kan gentage sig.

Ukraines pro­russiske leder, Viktor Janukovitj, tog flugten i februar 2014 efter voldsomme demonstrationer – men en af oprørets bagmænd, Mustafa Nayyem, er så skuffet over udviklingen siden, at han tager afstand fra det nye styre. Foto: Sergei Supinsky/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Måske var det sket alligevel, en anden dag eller på en helt anden måde. Men at gadeprotesten i Ukraine groede frem netop den aften for to år og tre måneder siden skyldes i høj grad Mustafa Nayyem.

»Hvem er klar til at mødes før midnat på Majdan?« skrev han på sin Facebook-side den 21. november 2013.

Få timer senere stod over tusinde mennesker på Majdan-pladsen i hjertet af den ukrainske hovedstad. I de følgende dage blev demonstrationerne brutalt slået ned af kampklædte politistyrker. Men tre måneder senere var det den korrupte præsident Viktor Janukovitj, der måtte flygte ud af landet med en folkeopstand i hælene.

Det er den historie, der har givet den ukrainske journalist og politiker Mustafa Nayyem tilnavnet »revolutionens far«.

Mustafa Nayyem. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

I dag er han et fremtrædende medlem af landets parlament og kendt som en af Ukraines mest stålsatte korruptionsjægere. Derfor bliver der lyttet, når han nu sender en skarp advarsel til den nye ukrainske regering, der kom til magten på løfter om at slå ned på den vildtvoksende korruption.

For regeringen bekæmper ikke korruptionen, skriver Mustafa Nayyem i et Facebook-opslag, der er blevet næsten lige så populært som det, der startede en revolution.

Præsident Petro Porosjenko og den upopulære premierminister Arsenij Jatsenjuk er i fare for at gentage fortidens fejltagelser, skriver han. Flere nye korruptionssager involverer tilsyneladende nogle af premierministerens og præsidentens nære medarbejdere. Og landet er på vej mod situationen under Viktor Janukovitj, da stemmer i parlamentet var til salg for højestbydende og korruption og offentlige embeder var uadskillelige, mener Nayyem. Det tydeligste eksempel var ifølge ham det overraskende udfald af en mistillidsafstemning til den ukrainske regering i sidste uge.

Et flertal i parlamentet havde forinden skrevet under på, at de støttede et mistillidsvotum mod Jatsenjuks regering. Men et kvarter før afstemningen forlod snesevis af politikere pludselig salen. De havde fået kontraordre fra de rigmænd, de såkaldte oligarker, der finansierer flere politiske partier i Ukraine, hævder Nayyem.

»Jatsenjuks regering hviler nu på tre oligarker, Rinat Akhmetov, Igor Kolomojskij og Dmitrij Firtasj. Det var deres parlamentsmedlemmer, der afviste at stemme,« skriver Mustafa Nayyem om tre af Ukraines rigeste mænd.

Fra Kabul til brændpunkt Kiev

Den 34-årige aktivist er ikke som de fleste andre i ukrainsk politik. Han er født i Kabul i Afghanistan i en akademikerfamilie, der i 1990 emigrerede til Kiev i det daværende Sovjetunionen.

I det selvstændige Ukraine forsøgte han sig som teaterskuespiller og trommeslager, før han slog sig på politisk journalistik. Han blev kendt for modige afsløringer af korruption blandt embedsmænd under Viktor Janukovitjs regering. Og han sprang siden ud som politisk aktivist, da Janukovitj i november 2013 vendte ryggen til en samarbejdsaftale med EU og i stedet varslede et tættere samarbejde med Ruslands Vladimir Putin.

Majdan-aktivisterne vandt opgøret på en bølge af håb om nye tider i det fattige land. Men de accepterede aldrig for alvor at blive repræsenteret af den gamle parlamentariske opposition, der overtog ministerkontorerne, efter at ekspræsidenten flygtede til Rusland. Både Jatsenjuk og Porosjenko er erklærede proeuropæere, men de var også i høj grad en del af det gamle politiske establishment.

Mustafa Nayyem stillede selv op til parlamentsvalget i 2014. Han har siden været en del af en gruppe parlamentarikere, der forsøger at holde regering og præsident op på deres løfter.

Men han har også selv måttet lære, hvordan det er at blive en del af systemet. Da han på Facebook klagede over, at det var svært at betale huslejen i Kiev med en parlamentarikerløn på mindre end 3.500 kroner om måneden, blev han oversvømmet af vrede kommentarer. Mange i det fattige Ukraine anså beløbet for en fyrstelig løn.

Men i sagen om parlamentsmedlemmernes mystiske udvandring har Mustafa Nayyem fået massiv opbakning. Jatsenjuk og Porosjenko lover, at regeringskrisen vil medføre en »fuldstændig genstart«. Indtil videre har præsidenten fyret landets statsanklager, der ifølge kritikere har holdt hånden over korrupte embedsmænd.

Det er langtfra nok, mener Mustafa Nayyem:

»Vi ønsker ikke den nye revolution, som I nu ubevidst nærmer jer,« skriver han og en række øvrige parlamentsmedlemmer i et åbent brev til præsidenten.