Retssag mod Strauss-Kahn tæt på kollaps

Stuepigen, der anklager Strauss-Kahn for voldtægt, har angiveligt løjet så meget, at anklagemyndigheden i New York er tæt på at opgive alle anklager.

Foto: RICHARD DREW / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: I en sensationel udvikling ser det nu ud til, at den amerikanske anklagemyndighed opgiver den spektakulære voldtægtssag mod Dominique Strauss-Kahn, den tidligere IMF-chef, som måske allerede i dag bliver løsladt fra sin husarrest.

Ifølge New York Times’ kilder i både anklagemyndigheden og forsvaret er sagen tæt på kollaps, fordi den 32-årige stuepige, der den 14. maj i år anmeldte Strauss-Kahn for voldtægt på et luksushotel i New York, simpelthen har vist sig med sikkerhed at være fuld af løgn og måske også selv være kriminel narkohandler og pengehvidvasker.

Fredag formiddag, amerikansk tid (fredag eftermiddag, dansk tid), er retten derfor hasteindkaldt på Manhattan for at tage stilling til de overrumplende nye oplysninger. Avisens kilder understreger, at der er grund til at tro, at hele sagen mod Strauss-Kahn nu kollapser, når anklagemyndigheden fredag ventes at erklære over for dommeren, at ”vi har problemer med sagen.”

Læs blog: Alle (næsten) dømte Strauss-Kahn for tidligt

De offentlige anklagere tror angiveligt ikke længere på de forklaringer, som stuepigen er kommet med – på trods af at DNA-prøver viser, at der ubestrideligt har været seksuel samkvem mellem stuepigen og Strauss-Kahn. Forsvarets påstand – at der ikke var tale om voldtægt, men om frivilligt samkvem – ser nu ud til at stå så stærkt, at sagens alvorlige anklage smuldrer.

De oplysninger, som i løbet af de seneste dage er gravet frem om stuepigen, er alvorlige – for hun er tydeligvis ikke udelukkende den hårdtarbejdende indvandrer fra Guinea, som knoklede med at gøre rent på et luksushotel for at skabe et bedre liv for sin teenagedatter:

I løbet af det døgn, der gik fra hun meldte Strauss-Kahn til politiet, ringede hun således til en narkodømt mand i et fængsel for at drøfte, hvad hun mon kunne tjene på at anklage den magtfulde mand. Den indsatte fange viser sig at være en af flere, som har indbetalt omkring 100.000 dollar på hendes konto. Kvinden brugte desuden hundrede af dollars hver måned på mindst fem forskellige mobilkonti – selv om hun over for politiet havde insisteret på kun at have en telefon. Stuepigen har angiveligt også løjet over for myndighederne om en tidligere voldtægt og en omskæring i forbindelse med hendes ansøgning om amerikansk statsborgerskab.

Sagens drejning er i ordets egentlige forstand dramatisk for såvel Strauss-Kahn som for New Yorks anklagemyndighed:

Strauss-Kahn var, da han for halvanden måned blev flået ud af et fly på vej fra New York til Europa under anklage om voldtægt, en af klodens mægtigste mænd. Som øverste chef for Den Internationale Valutafond var han helt central og meget rost for sin globale rolle i den økonomiske genopretning efter recessionen – og han stod i meningsmålingerne til at blive Frankrigs kommende præsident. Alt det måtte han opgive – for i stedet at blive ydmyget som gemen voldtægtsforbryder. I dag er han tæt på oprejsning – og, hvem ved, måske kan han endda alligevel stille op som præsident alligevel?

Anklagemyndigheden i New York ser ud til at opleve et historisk nederlag – for hvordan kunne det gå til, at den kaldte stuepigen for ”et overbevisende og sikkert vidne”, når hun nu tilsyneladende viser sig at være en lystløgner og måske endda kriminel? Den måde, som anklagerne trak Strauss-Kahn gennem sølet på, da de udstillede ham i håndjern, ubarberet, usoigneret og i beskidt tøj under hans første retsmøde, vil nu slå tilbage som en boomerang.

Næste skridt i sagen er altså i eftermiddag – formentligt klokken 17.30 dansk tid – når det hasteindkaldte retsmøde går i gang på Manhattan i New York. Mest sandsynligt er det, ifølge samstemmende amerikanske medier i nat, at Strauss-Kahn frigives fra sin husarrest, får lov til frit at bevæge sig rundt i USA, men at han indtil videre ikke må forlade landet. Der ventes at gå flere dage før, at det endeligt afgøres, om anklagerne fuldkommen frafaldes.