Retorik kontra fakta - det har de sagt

Flere i Bush-administrationen har udtalt sig stik imod den Iran-rapport, den amerikanske efterretningstjeneste netop har offentliggjort.

WASHINGTON: De samlede amerikanske efterretningstjenester skriver i ny rapport, at Iran stoppede sit atomvåbenprogram i 2003, sandsynligvis ikke har genstartet det siden og som følge af forhandlinger og sanktioner er ”mindre opsatte” på at ville udvikle atomvåben i dag end for to år siden.

Den vurdering står i kontrast til retorikken fra Det Hvide hus i de seneste måneder. Her er et udpluk:

Vi talte om Iran og ønsket om at arbejde sammen for at overbevise det iranske regime om at opgive dets atomvåben-ambitioner for fredens skyld.
Præsident George W. Bush - 7. november 2007
Jeg har sagt til folk, at hvis de er interesserede i at undgå Tredje Verdenskrig, så synes det som om, at de burde være interesserede i at forhindre dem i at få den nødvendige viden til at lave et atomvåben. Jeg tager truslen i form af et Iran med atomvåben meget alvorligt.
Præsident George W. Bush - 17. oktober 2007
Vi er overbeviste om, at de udvikler atomvåben.
Energiminister Samuel Bodman - 13. november 2007 
Problemet er Iran, og Iran har ikke opgivet sit forsøg på at udvikle et atomvåben.
Dana Perino, talskvinde for præsident Bush - 26. oktober 2007 
Vores land, og hele det internationale samfund, kan ikke lade stå til, mens en terrorstat opfylder sine største ambitioner…det iranske regime skal vide, at hvis det fortsætter på sin nuværende kurs, vil det internationale samfund være forberedt på at reagere med alvorlige konsekvenser.
Vicepræsident Dick Cheney - 21. oktober 2007