Retfærdige retssager på Guantanamo umulige

USA står foran at stille 80 af fangerne på Guantanamo-basen for en militærdomstol. FN-rapportør siger, at tortur gør retfærdige Guantanamo-retsager umulige.

FN's særlige rapportør for beskyttelse af menneskerettigheder i forbindelse med bekæmpelse af terrorisme, finnen Martin Scheinin, sagde torsdag, at det er umuligt at gennemføre retfærdige retssager på den amerikanske Guantanamo-base i Cuba.

Scheinins vurdering kommer, efter at han i sidste uge besøgte Guantanamo-basen, hvor USA tilbageholder cirka 300 personer, der er mistænkt for at være involveret i terrorisme. Han siger, at amerikanske embedsfolk under besøget fortalte ham, at 80 af fangerne ventes at ville blive stillet for en militærdomstol, skriver det finske nyhedsbureau FNB.

FN-rapportøren siger, at bevismateriale, der bruges ved retssager på basen, meget vel kan være fremskaffet ved hjælp af tortur. Scheinin har samtidig en stærk mistanke om, at den amerikanske efterretningstjeneste CIA bruger tortur mod fanger på Guantanamo-basen.

Scheinin beskriver stemningen på Guantanamo som "surrealistisk".

/ritzau/FNB