Resultatet fra Iowa lader vente på sig: Forsinkelsen har fået Trumps hold til at blande sig

Kandidaterne til at blive Demokraternes præsidentkandidat venter fortsat på resultatet fra primærvalg i Iowa.

 

Normalt har Demokraterne en anelse om, hvem af topkandidaterne, der kan løbe med sejren i Iowa på denne tid på døgnet. Mindst 70 procent af stemmerne var optalt på dette tidspunkt i 2016.

Men i år har ikke et eneste valgdistrikt offentliggjort et resultat endnu. Og Demokraterne er dermed ikke tættere på at vide, hvilken kandidat, der har fået vælgernes opbakning til at udfordre Donald Trump ved præsidentvalget senere i år.

Det melder tv-stationen CNN omkring klokken 04.30 natten til tirsdag dansk tid. Senere på morgenen meldte partiet ud, at der var fundet uregelmæssigheder i indrapporteringen af stemmer, og derfor måtte ud i en omtælling for at sikre, at alt stemmer overens.

»Der er ikke tale om et hack,« skriver partiet i øvrigt.

I mellemtiden er flere af Demokraternes topkandidater begyndt at holde taler ved de valgfester, der er blevet stablet på benene for dem. Elizabeth Warren, Joe Biden, Pete Buttigieg, Bernie Sanders og Amy Klobuchar er alle gået på scenen.

»Det ser ud som om, det bliver en lang aften, men jeg har en god fornemmelse,« lød det fra den tidligere vicepræsident Joe Biden, da han indtog scenen.

»Jeg forestiller mig, har en stærk fornemmelse af, at valgresultaterne på et tidspunkt vil blive annonceret,« sagde Bernie Sanders fra sin talerstol et andet sted i Iowa:

»Den første delstat i landet har stemt, og i dag markerer begyndelsen på enden for Donald Trump.«

Resultatet fra Iowa - som er det første i rækken af primærvalg i de amerikanske delstater - anses som et afgørende startskud for de håbefulde kandidater.

Joe Bidens kampagne har samtidig på Twitter kritiseret Det Demokratise Parti i Iowa for den lange forsinkelse. Optællingen har slået fejl, lyder det i brevet.

I mellemtiden har præsident Trump som ventet fået opbakning fra de republikanske vælgere i Iowa. Det skriver BBC.

Og nu er flere af hans allierede begyndt at undre sig over Demokraternes forsinkelse. På Twitter skriver Donald Trumps kampagneleder, Brad Parscale, at forsinkelsen kan tyde på, at Demokraterne manipulerer med resultatet - selvom der ingen beviser er for sådan en påstand.

Det er ikke kun præsident Trumps hold, der undrer sig over forsinkelsen. Også flere af repræsentanterne for de demokratiske præsidentkandidater giver udtryk for, at de er forvirrede over den lange ventetid.

»Det er helt tydeligt, at noget er gået galt,« sagde én repræsentant til CNN.

I Iowa afholdes primærvalget som et vælgermøde - et såkaldt caucus. Her mødes partimedlemmerne rundt om i delstaten for at stemme åbent om kandidaterne.

Vælgerne stiller sig i en gruppe i lokalet, alt efter hvilken kandidat de er tilhænger af.

Hvis gruppen ikke udgør mindst 15 procent af vælgerne, kan de enten forsøge at overtale andre til at tilslutte sig deres gruppe eller selv vælge en mere populær kandidat.

I år bliver der således ikke blot offentliggjort det endelige resultat af vælgermøderne, men der offentliggøres også, hvilken kandidat der fik størst opbakning i første hug - altså inden vælgerne omgrupperer sig.

Samtidig skal det offentliggøres, hvordan vælgerne har rykket sig.

Forud for vælgermøderne i Iowa var der ingen klar favorit blandt de demokratiske kandidater. En smule i front var dog den 78-årige senator Bernie Sanders og den 77-årige tidligere vicepræsident Joe Biden.

Men også den tidligere borgmester Pete Buttigieg og senator Elizabeth Warren lå i meningsmålingerne lunt i svinget...

/ritzau/