Republikanske senatorer giver sundhedsreform muligt dødsstød

To senatorer fra Trumps parti afviser lovforslag om sundhedsreform. Dermed er flertallet i Senatet smuldret.

Der er ikke flertal i Senatet for Donald Trumps sundhedsreform. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Yderligere to republikanske senatorer melder sig i koret af modstandere af partiets reviderede forslag til en ny sundhedsreform.

Og dermed er der ikke tilstrækkelig med stemmer til at få det omdiskuterede lovforslag, som er en af præsident Donald Trumps absolutte kæpheste, stemt igennem i Senatet.

Senatorerne Jerry Moran og Mike Lee har mandag besluttet at vende tommefingeren ned for forslaget.

Republikanerne har 52 af de 100 pladser i Senatet og tåler derfor ikke flere end to udbrydere, hvis partiet skal sikre et nødvendigt flertal.

Allerede i sidste uge begyndte opbakningen blandt præsident Donald Trumps partifæller i Senatet at smuldre, da republikanerne Susan Collins og Rand Paul meddelte, at de ikke kunne støtte lovforslaget, som det ser ud nu.

Rand Pauls modstand skyldes, at forslaget ifølge ham ikke er vidtrækkende nok i forhold til partiets løfter om at tilbagerulle den nuværende ordning, kendt som Obamacare.

Jerry Moran, senator fra Kansas, siger i en erklæring, at »vi må begynde på en frisk med en åben lovgivningsproces for at komme frem til innovative løsninger«.

Trump skriver som reaktion på Twitter, at »Republikanerne bare bør afskaffe den mislykkede Obamacare nu og arbejde på en ny sundhedsplan fra bunden af.«

Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, siger, at han vil forsøge at få et lovforslag vedtaget, som sigter på afskaffe Obamacare efter to år.

Det vil sikre en »stabil overgangsperiode« til et nyt sundhedsprogram, siger McConnell ifølge Reuters.

Han tilføjer, at forslaget vil komme til afstemning i Senatet i de »kommende dage«.

Debatten om en afløser til Obamacare har længe skabt splid i Trumps parti.

Det er især udsigten til, at mange amerikanere vil ende med at stå uden en sygeforsikring, hvis Obamacare trækkes tilbage, der er et stridspunkt.

I slutningen af juni udsatte Republikanerne i Senatet en afstemning om et forslag til en ny reform, fordi der var for stor modstand mod den i egne rækker.

Afstemningen skulle have fundet sted i denne uge, men på grund af sygdom blev den i weekenden udskudt endnu engang.

Forslaget, som blev vedtaget i Repræsentanternes Hus i maj, vil ifølge Kongressens budgetkontor føre til, at 23 millioner flere amerikanere vil stå uden sygeforsikring i 2026 i forhold til Obamacare.

/ritzau/