Republikanske krav til præsidentdebatter får USA til at grine

Republikanerne har gjort sig sårbare ved åbent at kritisere »venstreorienterede« journalisters behandling af dem under TV-debatterne. Præsidenten fryder sig i højeste grad.

Ikke alle republikanske præsidentkandidater føler sig forfulgt af de »venstreorienterede« journalister. Milliardæren Donald Trump meddeler således, at han nok selv skal tage affære, hvis der er nogen, han er sur på. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Samtlige aftenshows i USA gør netop nu tykt grin med Republikanerne. Præsident Barack Obama og Demokraterne elsker situationen og udnytter den til det yderste.

Årsagen er, at Republikanerne er ved at male sig op i et hjørne, fordi de stiller krav til de TV-selskaber, der de kommende måneder skal stå for partiets præsidentdebatter.

Kravene kommer efter en debat på den amerikanske TV-station CNBC i sidste uge, hvor partiets kandidater mener, at de ikke kun blev hængt til tørre af venstreorienterede journalister, men også fik stillet tendentiøse spørgsmål, som ikke bare var kritiske, men også insinuerende i grundtonen.

»Debatten var skandaløs. De tre værter forsøgte hele tiden at stille spørgsmål af typen »der fik jeg dig«. Det finder vi os ikke i en anden gang,« sagde Republikanernes spidskandidat, Ben Carson, efter debatten.

Mange amerikanere mener dog, at politikerne må finde sig spørgsmålene, mens Demokraterne siger, at sådan er betingelserne. Men Det Republikanske Parti reagerede altså med raseri efter debatten og aflyste en lignende debat, som partiet skulle have haft på CNBCs moderkanal, NBC, i februar.

Partiets hovedbestyrelse har så opstillet en række krav til fremtidige debatter, og de har vakt stor morskab blandt amerikanerne og bekymring hos TV-selskaberne.

Mange af kravene stiller nemlig spørgsmål ved, om det bliver en fri debat styret af TV-selskabet eller en debat styret af partiet.

Præsident Obama var til gengæld hurtigt ude.

Til en større demokratisk forsamling sagde han tirsdag, at »det er skægt at se, at Republikanerne siger, at jeg er svag over for Vladimir Putin. Og når de kommer i Det Hvide Hus, så skal man få at se, hvor hårde de er. Og så kan de ikke engang klare et par spørgsmål fra journalister,« sagde præsidenten til stor morskab for de forsamlede demokrater.

»Jeg tror ikke, at Rusland og Kina behøver at frygte de republikanske kandidater,« fortsatte Obama.

Den sved.

Ikke mere end 18 grader i studiet

Republikanerne stiller også krav om mere taletid til kandidaterne før og under udsendelsen, og de stiller krav til, hvilket grafisk materiale der må vises.

Der skal være lige taletid for alle. Der må ikke være spørgsmål, som kun må besvares med et ja eller nej, og så må rumtemperaturen ikke overstige 18 grader, ligesom man ikke må dvæle for længe ved kandidaternes reaktioner.

Blot for at nævne nogle af kravene til de kommende debatter.

Retfærdigvis skal det siges, at Republikanerne stiller med ti kandidater, Demokraterne med det halve, så Demokraterne har bedre tid i deres programmer til at svare på spørgsmål. Debatformen ved CNBC var derfor også problematisk som følge af de mange republikanske kandidater.

Dertil kommer, at debattraditionen i USA er anderledes end i Danmark. Det er partiets debatter, og TV-selskabet stiller »kun« journalister, studier og sendetid til rådighed.

Men aftalerne har hidtil været, at det er TV-selskabet, der suverænt opstiller kerneholdet og selv finder på de spørgsmål, der skal stilles.

Der er dog ikke enighed blandt Republikanerne. New Jerseys guvernør, Chris Christie, kalder panikken for noget pjat. »Giv os en scene, og så stiller vi op,« siger han.

Også milliardæren Donald Trump melder hus forbi. Han vil ikke være med i en samlet henvendelse til TV-selskaberne, men vil selv forhandle, hvis han er sur over noget.

Så Det Republikanske Parti står i en dårlig situation lige nu – det er ikke godt i et valgår.