Republikanske budgetforslag lagt i graven

Det lykkedes igen ikke for Repræsentanternes Hus at hæve USAs gældsloft og dermed afværge en amerikansk gældskrise. Nu prøver Senatet igen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Tirsdag nat dansk tid mislykkedes det endnu engang for politikerne i Repræsentanternes Hus at nå til enighed om en plan for at afværge en amerikansk gældskrise. Efter de mislykkede forsøg i det andet kammer vil Senatet nu genoptage forhandlingerne.

Republikaneren Pete Sessions fortalte efter et møde med den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, John Boehner, at Republikanerne i Repræsentanternes Hus ville forsøge at udarbejde et forslag til en ny plan onsdag. Siden oplyste en talsperson for Senatets demokratiske flertalsleder Harry Reid, at forhandlingerne ville blive genoptaget blandt lederne her, så man kunne finde en løsning på budgetkrisen.

Det bekræftede den republikanske side af Senatet.

»I lyset af aftenens begivenheder har lederne besluttet at samarbejde om en løsning, der vil genåbne regeringen,« sagde Don Stewart, der er talsperson for Senatets republikanske leder, Mitch McConnell.

Med udsigt til, at USA fra på torsdag når gældsloftet, og dermed ikke vil kunne optage nye lån og betale landets regninger, forsøgte John Boehner ad to omgange tirsdag at få gennemført en aftale i Repræsentanternes Hus om at hæve gældsloftet og finansiere regeringen.

Det lykkedes ham ikke at få opbakning til forslagene, der ifølge republikaneren Devin Nunes fra Repræsentanternes Hus gik på at hæve USAs gældsloft til 7. februar og på at finansiere regeringen til og med 15. december, mens der også fremgik en række nye ændringsforslag til den omstridte sundhedsreform Obamacare. Netop Obamacare har været en af de helt store knaster i forhandlingerne om USAs budget for regnskabsåret 2014.

Efter et møde med Barack Obama i Det Hvide Hus kritiserede lederen af det demokratiske mindretal i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, Republikanerne for at ville gennemføre en afstemning om lovgivning, der ville ændre Obamacare.

Hvis John Boehner fortsatte sine planer om en afstemning, ville han ikke få én demokratisk stemme, sagde Nancy Pelosi, der dog mente, at Republikanerne i sidste ende ville afværge en betalingsstandsning.

»Vi er stadig optimistiske over, at der er en vej til at hæve gældsloftet i tide,« sagde hun.

De amerikanske politikere skal finde en løsning på den finanspolitiske krise inden torsdag, hvor landets gæld når gældsloftet, der er det maksimale beløb, USA kan optage lån for, og som er fastsat ved lov.

Hæves det det ikke, kan USAs regering ikke betale sine regninger, og økonomiske eksperter advarer om, at det kan skabe kaos på de finansielle markeder og potentielt kaste verden ud i en ny økonomisk krise.