Republikansk veteran: Putin er en større trussel end Islamisk Stat

Den amerikanske senator og tidligere præsidentkandidat for Republikanerne John McCain er mere bekymret for Putin end for Islamisk Stat. Samtidig kommer han med en stikpille til Trump.

Den amerikanske senator John McCain ser Rusland som end større trussel end Islamisk Stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI GRIPAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er Rusland, der er under anklage for at påvirke udfaldet af det franske valg og det amerikanske ditto. Det er Rusland, der har annekteret Krim-halvøen i Ukraine. Og det er Rusland, der lægger pres på de baltiske lande.

Alt sammen gør landet til en langt større trussel mod verdensfreden end terrorbevægelsen Islamisk Stat, der gennem krigshandlinger og terrorangreb har adskillige menneskeliv på samvittigheden.

Sådan lyder det nu fra den republikanske veterean John McCain, senator og tidligere amerikansk præsidentkandidat for Republikanerne, i et interview med den australske TV-station ABC. Her siger han, at præsident Vladimir Putin og Rusland er den »førende og vigtigste trussel, mere end ISIS«.

»De har lige prøvet at påvirke udfaldet af det franske valg. Så jeg ser Vladimir Putin – som har splittet Ukraine, en selvstændig nation, og som lægger pres på Baltikum – jeg ser russerne som den klart største udfordring, vi har,« siger han til ABC.

Samtidig opfordrer McCain til at indføre sanktioner mod Rusland.

»Vi har ikke gjort noget siden valget (det amerikanske præsidentvalg, red.) november sidste år for at reagere på Vladimir Putins forsøg på at ændre resultatet af vores valg,« siger han til ABC.

Netop USAs forhold til Rusland er de seneste måneder blevet heftigt debatteret. Senest er det kommet fra, at præsident Donald Trumps svigersøn, Jared Kushner, angiveligt har foreslået, at der skulle etableres en hemmelig kommunikationskanal, så ingen andre kunne overvåge deres diskussioner op til Donald Trumps indsættelse i januar, som Washington Post har beskrevet. Tidligere kom det frem, at Trumps nu fyrede sikkerhedsrådgiver Michael Flynn havde diskuteret sanktioner med Rusland inden Trumps tiltrædelse - og siden talt usandt om samtalerne.

Om beskyldninger mod Jared Kushner siger John McCain til ABC:

»Jeg bryder mig ikke om det, det gør jeg bare ikke.«

Det er ikke overraskende, at John McCain forholder sig kritisk til Trump-administration, for han har ved flere lejligehder været i verbal krig med Trump.

I interviewet med den australske TV-station kommer han også med en slet skjult kritik af den amerikanske præsident.

»Jeg er nervøs fra tid til anden. Jeg tror, at præsidenten har stor tillid til det nationale sikkerhedsteam. Jeg tror, at han accepterer deres råd og vejledning det meste af tiden. Kan jeg sige til dig, at han gør det hele tiden? Nej. Generer det mig? Ja, det generer mig.«

Herunder kan du læse mere om det anstrengte forhold mellem Trump og McCain: