Republikansk senator kritiserer Donald Trump: »Der findes ikke en måde at spinne det i en positiv retning«

Præsident Donald Trump kan ikke løbe fra, at coronavirussen blev håndteret dårligt i begyndelsen, lyder kritikken fra den republikanske senator Mitt Romney. Særligt dødstallet medfører kritik.

Dødstallene i USA viser tydeligt, at coronavirussen er håndteret dårligt, siger Mitt Romney, republikansk senator i Utah. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chip Somodevilla/AFP/Ritzau Scanpix

Den amerikanske senator og tidligere præsidentkandidat Mitt Romney retter en skarp kritik af partifællen og USAs præsident, Donald Trump, for håndteringen af coronavirussen.

I et interview med tænketanken Sutherland Institute udtalte Mitt Romney fredag, at Trump-administrationen ikke anså coronavirussen som en trussel i begyndelsen af pandemien, og at man ikke formåede at handle med det samme, skriver CNBC.

»Det er fair at sige, at vi virkelig ikke har udmærket os på en positiv måde, hvorpå vi reagerede på krisen, da den var over os,« sagde Mitt Romney, senator i Utah.

Alene de amerikanske dødstal under coronavirussen viser, at der er grund til at rette kritik, mener Mitt Romney.

»Vi har fem procent af verdens befolkning, men 25 procent af verdens dødsfald relateret til COVID-19, og der findes ikke en måde at spinne det i en positiv retning på,« lød skudsmålet fra senatoren.

På nuværende tidspunkt har USA registreret 5.324.930 bekræftede tilfælde af coronavirus samt 168.481 dødsfald. Dermed er mere end 20 procent af de i alt 767.054 på verdensplan registreret i USA.

Det er langt fra første gang, at Mitt Romney udtaler sig kritisk om Donald Trump.

I begyndelsen af februar var han den eneste republikaner, der stemte for at afsætte Donald Trump i forbindelse med rigsretssagen, der som bekendt faldt ud til den amerikanske præsidents fordel.

Og allerede i maj kritiserede Mitt Romney det lave antal coronatest i begyndelsen af pandemien.

Donald Trump har mødt massiv kritik for håndtering af coronakrisen.

Under et opsigtsvækkende interview med Fox News i juli udtalte Donald Trump, at »jeg tror, vi har en af de laveste dødeligheder i verden«, mens han også fik sagt, at USA »misundes af hele verden« for indsatsen på testområdet.

Efter interviewet foretog Donald Trump, hvad der af iagttagere er blevet betragtet som et kursskifte i kampen mod coronavirussen og talte pludselig i noget mere pessimitiske toner om pandemien.

Præsidenten udtalte blandt andet, at visse skoler kunne være nødsaget til at udskyde skolestarten, selvom han tidligere havde varslet at tage tilskudet fra stater, der ikke ville åbne skolerne.