Republikanernes stærke pengemand smider bomben: Støtter Hillary Clinton

Partiets egne kandidater er simpelthen ikke værd at beskæftige sig med, mener den ellers så trofaste republikanske støtte, Charles Koch.

Charles Koch, som sammen med sin bror, David, står i spidsen for Koch Industries, plejer at støtte Republikanerne med millioner af dollar – men nu har han fået nok, meddeler han i et interview med den amerikanske TV-station ABC News: Demokraten Clinton er bedre egnet til at blive præsident. Arkivfoto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Rygtet har kørt længe: At den ene af de to Koch-brødre var forfærdede over Det Republikanske Partis præsidentkandidater og derfor ikke vil støtte nogen af dem økonomisk.

Nu er sagen så kommet ud i det åbne. Charles Koch – den ene af de to brødre, der står i spidsen for Koch Industries – har meddelt i et interview med den amerikanske TV-station ABC News, at han ikke alene ville tilbageholde de flere hundrede millioner dollar, som han og broderen, David Koch, plejer at poste i partiets valgkasse.

Han mener også, at demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, vil være bedre egnet som præsident end nogen af de republikanske kandidater.

Det var ikke bare en bombe, han smed i interviewet. Det var en atombombe rettet mod det republikanske partihovedkvarter, der i forvejen kæmper for at undgå, at den ene af de tre tilbageværende kandidater, mangemilliardæren Donald Trump, nogensinde bliver partiets endelige kandidat.

Men heller ikke Texas-senatoren Ted Cruz kan Charles Koch lide. I interviewet kaldte han Cruz tanker om at tæppebombe Islamisk Stat uden hensyn til civilbefolkningen »skræmmende« og sagde, at han aldrig kunne støtte en kandidat, der går ind for den slags. Koch kritiserede også Trumps tanker om at forbyde muslimers adgang til USA og kaldte dem »uetiske«.

»Alene tanken om, at vi skulle registrere alle muslimer, minder mig om Nazityskland. Det er en forfærdelig tanke,« sagde Koch.

Om Hillary Clinton udelukkede han ikke, at republikanernes værste mareridt – at hun bliver præsident – vil være en bedre løsning end en af de nuværende republikanske kandidater.

»Det er muligt,« sagde han i interviewet, og han tilføjede, at Bill Clinton faktisk havde været en bedre præsident end efterfølgeren, George W. Bush.

Nu har Charles Koch allerede for flere måneder siden i et andet interview givet udtryk for sin og broderens stærke utilfredshed med tilstandene i Det Republikanske Parti. Han sagde dengang, at de »i øjeblikket« ikke har nogen planer om at give penge til nogen af kandidaterne. For første gang nogensinde.

Koch-brødrene plejer ellers altid både at give umådelige store pengesummer til de kandidater, de kan lide, samtidig med at de står i spidsen for indsamling af penge til den endelige præsidentkandidat.

Uværdig retorik

Charles Koch gav også udtryk for sin store foragt for »tonen« i den amerikanske valgkamp og sagde, at han fandt mange af de republikanske kandidaters retorik for uværdig. Han sagde også, at selv om han heller ikke kunne lide Hillary Clintons retorik, så måtte man tro på, at »hendes handlinger som præsident vil være meget anderledes end hendes retorik«.

Mere direkte kan det vist ikke siges, når man er mangeårige republikaner og mangeårig mæcen for mange republikanske præsidentkandidater.

Men hvad med den tredje republikanske kandidat, Ohios guvernør John Kasich? Kan han ikke bruges til noget?

Tilsyneladende ikke. Han er for svag, for blød og ikke konservativ nok. Så hellere Clinton, hvilket Charles Koch dog ikke sagde direkte, men som han mere end antydede i interviewet med ABC News ville være en bedre præsident i Det Hvide Hus end nogen af de andre.