Republikanerne vil atter dræbe Obamacare

Et flertal i Repræsentanternes Hus forsøger denne gang at aflive præsident Obamas sundhedsreform ved at hægte det op på de verserende budgetforhandlinger.

Det er langt fra første gang, at Republikanerne forsøger at skrotte Obamacare. Hele 42 gange i løbet af de seneste fem år har de således stemt om at dræbe eller forkrøble sundhedsreformen Fold sammen
Læs mere
Foto: LARRY DOWNING

USA: Med stemmerne 230-189 vedtog Repræsentanternes Hus fredag et lovforslag, der sikrer, at alle offentlige institutioner kan fortsætte fra 1. oktober til 15. december, selvom det ikke er lykkedes at nå til enighed om det kommende budget. Den nuværende aftale udløber om ti dage, 30. september.

Lovforslaget indeholder den betingelse, at præsident Barack Obamas omdiskuterede sundhedsreform - den såkaldte Obamacare - vrages.

Dermed har Repræsentanternes Hus, der domineres af Republikanerne, sendt lovforslaget videre til Senatet, hvor Demokraterne er i overtal. Demokraterne har for længst gjort det klart, at de ikke vil acceptere et sådant lovforslag fra »Huset«.

Det er langt fra første gang, at Republikanerne forsøger at skrotte Obamacare. Hele 42 gange i løbet af de seneste fem år har de således stemt om at dræbe eller forkrøble sundhedsreformen, der har som mål at give en sygeforsikring til den del af den amerikanske befolkning, der må undvære en. Hver eneste gang har Senatet afvist lovforslaget fra Repræsentanternes Hus.

Afstemningen denne gang adskiller sig dog fra mængden. Republikanerne har nemlig bundet forslaget op på budgetforhandlingerne, og det betyder, at flere offentlige institutioner risikerer at lukke ned, hvis det ikke gennemføres.

Ifølge Reuters ventes det, at Senatet debatterer lovforslaget i næste uge.