Republikanerne udgiver alenlangt forsvar for Donald Trump: Han har handlet »fuldt ud fornuftigt«

Præsident Trump var oprigtigt bekymret for den »gennemtrængende korruption« i Ukraine, argumenterer Republikanerne. Nu angriber de Demokraternes verserende undersøgelse.

Donald Trump landede i Stansted Lufthavn nord for London mandag den 2. december forud for NATO-topmødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm/Ritzau Scanpix

Demokraternes undersøgelse af præsident Trump er i virkeligheden et komplot, der skal tvinge ham fra magten. For præsidenten har intet gjort galt.

Tværtimod har han opført sig »fuldt ud fornuftigt« med hensyn til sin håndtering af Ukraine. Sådan skriver Republikanerne i udkastet til et 123 sider langt forsvar af Donald Trump ifølge The Guardian.

Demokraterne har beskyldt Donald Trump for at forsøge at afpresse Ukraines præsident, Volodymyr Selenskyj, til at indlede korruptionsundersøgelser, som kunne skade tidligere vicepræsident Joe Biden, der er en af Demokraternes spidskandidater til præsidentvalget i 2020.

Så længe Selenskyj ikke iværksatte korruptionsundersøgelserne, tilbageholdt USA som modsvar 2,7 milliarder kroner i militærstøtte til Ukraine, hævder flere vidner.

Anklagerne mod præsident Trump holder dog ikke vand, lyder det i Republikanernes lange forsvar. Donald Trump har ikke misbrugt sit embede, afpresset Selenskyj eller spillet et »noget for noget-spil«. Faktisk peger bevismaterialet på det stik modsatte, mener Republikanerne.

 

»Bevismaterialet viser, at præsident Trump har en dybtliggende, oprigtig og fornuftig skepsis over for Ukraine på grund af landets fortid med gennemtrængende korruption,« står der blandt andet i rapporten.

Det er heller ingen hemmelighed, at præsident Trump helst ser, at USA bruger færre penge på amerikansk bistand. Han har flere gange opfordret sine europæiske allierede til selv at afsætte flere penge til forsvarssamarbejdet i NATO, skriver de i rapporten.

»Set i denne rette kontekst er præsidentens indledende tøven i forhold til at mødes med præsident Selenskyj og i forhold til at give amerikansk skattefinansieret bistand til Ukraine uden forsigtig overvejelse fuldt ud fornuftig.«

Republikanerne angriber i øvrigt flere af de vidneudsagn, som en række amerikanske diplomater har afgivet i den seneste tids høringer i Kongressen. Demokraternes undersøgelse er et komplot mod Donald Trump, argumenterer Republikanerne, der tilmed mener, at undersøgelsen ikke har hold i virkeligheden.

»Ingen af Demokraternes vidner har klare beviser på bestikkelse, afpresning eller magtmisbrug,« skriver de i rapporten.

»Når det gælder sagens kerne, vedrører rigsretshøringerne kun to personers handlinger: præsident Trumps og præsident Selenskyjs. Referatet af deres telefonsamtale 25. juli 2019 afslører hverken et noget for noget-spil, trusler eller pres – og den indeholder slet ikke beviser på bestikkelse eller afpresning.«

Referatet afslører i stedet en behagelig samtale mellem to statsledere, mener Republikanerne, der påpeger, at præsident Selenskyj i øvrigt aldrig offentligt har betonet, at han følte sig presset af præsident Trump.

Adam Schiff, Demokraternes formand i det efterretningsudvalg, der styrer den nuværende undersøgelse, har afvist Republikanernes rapport. Han mener, at den til fulde overser en »omfattende mængde af beviser på, at præsidenten misbrugte sit embede med henblik på at afpresse Ukraine,« skriver The Guardian.

Disse fremlægger Demokraterne i stedet i en rapport, som er på vej.