Republikanerne tilbage på sporet

Efter en sløv start er republikanernes konvent tilbage i fuld gear. Første dag blev brugt på at lovprise John McCain og nedgøre Barack Obama.

George W. Bush holdt sin tale til republikanernes konvent via satellit fra Det Hvide Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul J. Richards / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Orkanen Gustav kom i vejen for Det Republikanske Partis konventplaner, men efter at vinden over delstaten Louisiana aftog mandag, har republikanernes konvent igen fået fart på.

Tirsdag gik det løs i »Twin Cities«, som er det amerikanske kælenavn for nabobyerne Minnesota-Saint Paul, hvor Det Republikanske Parti har samlet sig for at hylde deres kandidat til præsidentjobbet.

Partiets mand i Det Hvide Hus har dog valgt at aflyse turen til tvillingebyerne for at koncentrere sig om krisearbejdet med orkanen Gustav.

Det har flere amerikanske kommentatorer påpeget som en fordel for John McCain, på grund af George W. Bushs historisk lave opbakning i den amerikanske befolkning.

Men den republikanske base, som er mødt op til konventet, bakker stadig George W. Bush op, som tirsdag talte til konventet via satellit fra Det Hvide Hus.

I sin otte minutter lange tale lagde Bush vægt på sikkerhedspolitikken og truslerne mod USA og John McCains lange erfaring i den amerikanske flåde og hans fem et halvt år lange ophold i en nordvietnamesisk fangelejr.

»Vi lever i en farlig verden. Og vi har brug for en præsident, som er klar over erfaringerne fra 11. september 2001 - at for at beskytte USA må vi være offensive, stoppe angrebene, før de sker, og ikke sidde og vente på at blive ramt igen. Den mand, vi har brug for, er John McCain,« sagde Bush tirsdag aften.

Demokratisk støtte
Tirsdag aftens hovedtaler, Joe Lieberman, blev indtil sidste øjeblik set som favorit til at blive John McCains vicepræsidentkandidat.

Men den tidligere demokrat, som i 2000 stillede op som Al Gores vicepræsidentkandidat, blev som bekendt slået af Alaskas relativt ukendte guvernør, Sarah Palin. Det har dog ikke ændret ved Liebermanns støtte til McCain.

»Hvad laver en demokrat som mig egentlig her ved et republikansk konvent?« spurgte Lieberman retorisk de forsamlede og svarede med det samme:

»Det skal jeg sige jer. Jeg er her for at støtte John McCain, fordi vores land betyder mere end partiet,« sagde han til stort bifald fra salen.

»Jeg tror, I ved, at begge præsidentkandidaterne i år har talt om at ændre kulturen i Washington. Om at bryde igennem den partipolitiske lammelse og særinteressers indflydelse, som forgifter vores politik. Men mine venner, kun en af dem har rent faktisk gjort det. Kun en af dem har vist mod og evne til at hæve sig over småligheden i vores politik og få de store ting gennemført for vores folk og vores land. Og den person er John S. McCain,« sagde Lieberman.

Han kaldte Obama en »talentfuld og veltalende ung mand, som, tror jeg, kan udrette store ting for vores land i årene, der kommer. Men veltalenhed er ikke en erstatning for erfaring - ikke i disse svære tider.«

De rosende ord om Obama var der dog ingen af, da Fred Thompson, som havde en kortlevet indsats i kampen om at blive præsidentkandidat, gik på scenen tirsdag.

Han istemte sig de samme fraser om John McCains lederskab og erfaring samtidig med, at han beskrev Barack Obama som »den mest venstreorienterede og mindst erfarne kandidat, som nogensinde har stillet op til præsidentposten.«

John McCain selv holder tale på konventets sidste dag torsdag, hvor han officielt vil blive Det Republikanske Partis kandidat til præsidentposten. Onsdag nat dansk tid holder vicepræsidentkandidat Sarah Palin tale.