Republikanerne til Iran: Aftale med os holder ikke

Republikanerne udfordrer igen præsidentens udenrigspolitik med brev til Irans ayatollaher.

Forsiden af New York Daily News: »Forræddere«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

47 republikanske senatorer har rodet sig ud i en virkeligt delikat situation, da de for et par dage siden sendte et åbent brev til iranerne og advarede dem imod at indgå en aftale om en begrænsning af atomudviklingen i Iran med USA, fordi aftalen alligevel kun vil holde indtil efter det næste valg, når en ny præsident ifølge senatorerne vil annullere aftalen.

I brevet skriver senatorerne ligeud, at selv om der bliver indgået en aftale med Iran i Genève, så holder den ikke længe. For efter valget vil enten Kongressen eller en ny præsident sætte en stopper for aftalen.

Forsøg på at underminere Obama

Brevet har sendt chokbølger gennem det politiske system. Det er aldrig sket før, at en række senatorer sender breve til fremmede magter midt i et delikat forhandlingsforløb. Og så oven i købet til et land, som USA ikke har været diplomatisk på talefod med siden 1979. Det er anden gang, at Republikanerne forsøger at underminere præsident Barack Obamas magt hvad angår forhandlingerne med Iran.

For godt en uge siden tog Israels premier­minister, Benjamin Netanyahu, imod Republikanernes invitation og talte i Kongressen, hvor han gik i rette med præsidentens forhandlinger med Iran, som han kaldte naive. Netanyahu brugte sin taletid i Kongressen til at tage Obama alvorligt i skole, hvilket selvfølgelig blev mødt af stærk ­kritik fra Det Hvide Hus, som ikke var blevet orienteret om talen på forhånd.

Præsident Obama sagde i går, at det er ironisk, at en række republikanske senatorer allierer sig med de mest hårdkogte modstandere af en aftale i selveste Iran.

»Det er mærkværdigt, at Republikanerne nu danner fælles sag med nogle af de folk i Iran, der modarbejder en aftale,« sagde Obama.

Men sagen er, at Republikanerne i Kongressen, hvor de har flertal efter midtvejsvalget, nu også er begyndt at blande sig på præsidentens område – udenrigspolitikken. Foreløbig er den politiske modstand mod Obama ­blevet koncentreret om indenrigspolitiske spørgsmål som den omstridte sundhedsreform. Men nu er krigen nået til udenrigspolitikken, hvor Republikanerne ifølge flere ­kilder i den kommende tid vil forsøge at pille Obamas eftermæle, også på det område, fra hinanden. Men foreløbig drejer det sig om brevet, som mange er chokerede over. En enkelt avis i USA, The New York Daily News, satte et billede af senatorerne på forsiden med overskriften »forrædere«, så brevet har fået en meget blandet modtagelse. Men Republikanerne forsvarer brevet, og et flertal af de republikanske kongresmedlemmer er enige med israelerne i, at en aftale med Iran vil være værre end ingen aftale, fordi iranerne i det skjulte vil fortsætte udviklingen af atomvåbenprogrammerne til militære formål.

Kandidaterne på afveje

Ikke mindre end tre af underskriverne af brevet er potentielle kandidater for Det Republikanske Parti ved næste præsidentvalg i 2016, hvilket er ekstra problematisk, eftersom de har gået imod en siddende præsident i en krisetid under et vigtigt forhandlingsforløb. Det er senatorerne Ted Cruz, Rand Paul og Marco Rubio, der har skrevet under. Og initiativtageren til brevet, senator Tom Cotton fra Arkansas, sagde til Fox News, at brevet til iranerne var ment som en undervisning i den amerikanske forfatning for at fortælle iranerne, at en præsident i USA slet ikke har den magt, de tror.

Noget tyder dog på, at iranerne godt kender det amerikanske system, for den første reaktion fra Teheran var et skuldertræk og en konstatering af, at der vist var et internt problem i USA, som iranerne ikke ville blande sig i.