Republikanerne står over for to onder

Det værst tænkelige er sket for den republikanske ledelse. Trump og Cruz vandt lørdag hver to stater – ledelsens foretrukne tabte rutinemæssigt.

I øjeblikket er dilemmaet for den republikanske ledelse, om den skal holde to svage outsidere i spil for at kunne slippe for mangemilliardæren Donald Trump (t.v.) og den stærkt religiøse senator fra Texas, Ted Cruz (t.h.). Foto: Jim Young/Reuters Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Efter gårsdagens valg står Det Republikanske Partis ledelse ved en skillevej. Skal den fortsat gøre alt for at holde to svage outsidere inde i valgkampen for i sidste ende at kunne håbe på at undgå mangemilliardæren Donald Trump og den stærkt religiøse senator fra Texas, Ted Cruz? Eller skal den acceptere, at det efter al sandsynlighed bliver Trump eller Cruz, der skal kæmpe mod Demokraternes Hillary Clinton?

Et svært valg for et parti, der er ude i interne magtkampe af et omfang, som ikke er set, siden Barry Goldwater i 1964 blev præsidentkandidat for partiet, selv om stærke kræfter forsøgte at holde ham ude på grund af hans ekstreme synspunkter. Den historiske sammenligning er nok den, der høres oftest blandt republikanere i øjeblikket, hvor de to outsidere – senatoren fra Florida, Marco Rubio, og guvernøren fra Ohio, John Kasich – har klaret sig så dårligt, at de under normale omstændigheder ville opgive kampen.

Men det er der ikke noget, der tyder på, at de gør. For både pengestærke republikanere og politikere fra midterdelen af partiet som tidligere præsidentkandidat Mitt Romney står klar i kulissen for at vælte de to frontløbere. Og det kan kun ske ved, at Rubio og Kasich forbliver i valgkampen op til konventet i juli i Cleveland.

»Ingen af dem vil have en chance«

Valget lørdag gav næsten sig selv: Cruz vandt sydstaten Kansas og nordstaten Maine. Trump vandt sydstaterne Kentucky og Louisiana. Rubio og Kasich haltede bagefter som nummer tre og fire i samtlige stater, der var på valg. Dermed cementerede Cruz sig som et alternativ til Trump, selv om partiledelsen bestemt ikke ser sådan på det.

»Begge er totalt uacceptable for partiet, og ingen af dem vil have en ærlig chance over for en Clinton,« siger en republikansk strateg til Berlingske ved det konservative årsmøde uden for Washington D. C.

»Det bliver virkelig en hård kamp for at få elimineret de to kandidater, men det er det, alle vil prøve på, selv om risikoen for, at det går rivende galt, er stor,« siger strategen.

Det er matematikken, der skal gå op i en højere enhed. Hvis det efter rækken af primærvalg og caucuses lykkes Trump at møde op til konventet med 1.237 delegerede i ryggen, er løbet kørt. Så kan det ikke lade sig gøre at vælte ham med demokratiske midler. Men mangler Trump blot én eneste delegerede, så håber partiledelsen, at der kan skabes enighed mellem de tre øvrige kandidater om at gå sammen og finde en fælles kandidat – helst Rubio, som i mangel af bedre anses for at være den bedst egnede til at samle partiet i en kamp mod Hillary Clinton.

Ikke mindst fordi han vil kunne tiltrække latinovælgere, som partiet skal kunne vinde for at kunne slå Demokraternes præsidentkandidat. Ganske vist har Trump godt tag i disse vælgere – i Nevada fik han 44 procent af deres stemmer – men Rubio vil også kunne tiltrække disse i stort omfang, selv om Hillary Clinton står meget stærkt hos latinovælgerne.

Også stemmen i Højesteret er på spil

Alvoren er på mere end en måde gået op for Republikanerne. Ikke alene risikerer de med den splittelse, der råder, at miste muligheden for at få præsidentposten. De risikerer også, at de ikke får deres egen kandidat placeret i Højesteret, efter at den stærkt konservative Antonin Scalia døde for et par uger siden.

»Det er virkelig desperat det her, for på mange måder er det blevet det vigtigste for republikanerne at sikre sig, at deres mand eller kvinde bliver udnævnt til livstidsstillingen i Højesteret. Scalia havde mange gange den afgørende stemme, og hvis de konservative mister den, så kan de ikke tilbagerulle en stor del af den politik, som Barack Obama har gennemført,« vurderer den republikanske strateg. Så der er meget på spil for den republikanske ledelse. Uanset hvilket træk, den vælger, ser det ud til, at yderfløjene vinder frem. Trump ved at spille på vreden og angsten blandt især hvide mænd og kvinder. Cruz ved at spille på konservatismen og Obamas venstrefløjspolitik, som han fremhæver vil blive fortsat under Hillary Clinton.

Et mareridt er dog værre

Det Republikanske Parti er ved at sætte sig selv skakmat. Hver gang Mitt Romney åbner munden, flygter vælgerne over til Cruz og til Trump. Og den eneste plan, der eksisterer, er, at først skal Trump elimineres, dernæst Cruz, som man stadig ikke regner for at være så besværlig at gøre op med som mangemilliardæren fra New York.

Man risikerer, at Trump bryder ud og stiller op som uafhængig. Det vil være det værste mareridt for et parti, der ikke kun kæmper om kontrollen med Det Hvide Hus og Højesteret, men også om magten i Kongressen, hvor alle i Repræsentanternes Hus er på valg sammen med en tredjedel af Senatet.

Kønt bliver det ikke, og mens Hillary Clinton synes at være den eneste, der forbereder sig på det, der virker som uundgåeligt – at skulle møde Trump i den sidste slutspurt i valget – så nægter den republikanske ledelse af se dette scenarie i øjnene.

»Det har været situationen fra første dag. Benægtelse, benægtelse og atter benægtelse. Det er årsagen til hele miseren, at topledelsen er kommet for sent i gang med at imødegå Trump,« siger den republikanske strateg:

»Det her valg bliver historien om Det Republikanske Partis fallit.«