Republikanerne lider hårdt nederlag: »Vi bliver nødt til at leve med Obamacare foreløbig«

Det er en skuffende dag for Republikanerne, erkender formanden for Repræsentanternes Hus.

Paul Ryan på en pressekonference efter Republikanerne fredag havde trukket forslaget om en sundhedsreform tilbage. Reuters/Yuri Gripas Fold sammen
Læs mere

Washington. Republikanernes leder i Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, bekræfter, at han og Trump var enige om at trække sundhedsreformen.

- Jeg talte med præsidenten for lidt siden og sagde til ham, at det bedste vi kunne gøre, var at trække forslaget tilbage. Og han var enig, siger Ryan på en pressekonference.

Han siger, at det ikke lykkedes at samle de 216 stemmer, der var nødvendige for at få forslaget vedtaget.

- Vi kom virkelig tæt på. Men vi kom ikke helt dertil i dag, siger han.

Han erkender, at det er "en skuffende dag for os", men betegner samtidig nederlaget som "vokseværk" for Republikanerne, der stadig er ved at vænne sig til at have regeringsmagten.

- At gøre store ting er svært. Vi har længe været et oppositionsparti, hvor det nemmeste var at være imod ting, siger Ryan.

Han tilføjer, at den republikanske partitop nu vil drøfte, hvordan de kommer videre med en reform, der fjerner og erstatter den tidligere præsident Barack Obamas sundhedsreform.

- Vi bliver nødt til at leve med Obamacare foreløbig, siger Ryan.

I første omgang vil Republikanerne nu koncentrere sig om en skattereform, tilføjer han.

Ryan erkender, at det vil blive mere vanskeligt, nu hvor det republikanske forslag til en sundhedsreform er trukket tilbage.

Formanden for Repræsentanternes Hus var hoveddrivkraft bag reformforslaget.

Fredagens tilbagetrækning har skabt tvivl om, hvorvidt Paul Ryan kan få vigtige lovforslag vedtaget i et tilsyneladende splittet parti, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Nu har vi brug for tid til at reflektere over, hvad vi kunne have gjort bedre, siger Ryan.

Den konservative fløj i partiet havde krævet, at der skulle skæres yderligere i de offentlige udgifter til sundhed, mens de mere moderate republikanere var bekymrede for, at de planlagte ændringer især ville ramme de ældre.

/ritzau/