»Republikanerne havde en god aften, og de fortjener ros«

I sin første udtalelse efter det sviende nederlag ved midtvejsvalget siger Barack Obama, at han i sine sidste to år som præsident er parat til at samarbejde med den nye kongres.

Som ventet genvandt Republikanerne flertallet i Repræsentanternes Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARRY DOWNING

Mens de allersidste stemmer tælles op, adresserede præsident Barack Obama onsdag aften dansk tid for første gang det amerikanske folk, siden det efter midtvejsvalget tirsdag stod klart, at han kommer til at regere med et flertal imod sig i Kongressen i de sidste to år af sin præsidentperiode.

»Republikanerne havde en god aften, og de fortjener ros. Det amerikanske folk har sendt en klar besked om, at de ikke synes, at det her fungerer, og det holder de mig ansvarlig for. Så nu er det op til mig at få tingene gjort og hjælpe den nye kongres med at få tingene gjort,« sagde præsidenten på en pressekonference i Det Hvide Hus.

Som ventet genvandt Republikanerne flertallet i Repræsentanternes Hus, og da vælgerne samtidig også gav dem et flertal i Senatet, har partiet dermed tippet magtbalancen til egen fordel de sidste to år med Obama ved roret.

Under pressekonferencen understregede Obama adskillige gange, at han er parat til at samarbejde med den nye kongres.

»Jeg vil gerne samarbejde med den nye kongres, så vi over de næste to år bliver så produktive som muligt. Selvfølgelig vil der være ting, vi er uenige om, men der vil også være ting, vi er enige om. Vi skal finde ud af at kombinere vores idéer. Lad os sammenligne vores mål og dagsordener og starte med de punkter, hvor vi er nogenlunde enige. Hvis vi kan gøre det og opbygge noget tillid til hinanden, så tror jeg, folket vil få en større tro på, at vi tager os af deres interesser,« sagde Obama.

Af områder, hvor præsidenten mener, at han og den nye kongres har samme mål, nævnte han blandt andet nye eksportmarkeder, og at flere unge mennesker skal have råd til college.

Yderligere understregede han nogle særlige indsatsområder, som han håber, at Kongressen vil være med til samarbejde om i den nærmeste fremtid, heriblandt ebola-bekæmpelse og militæraktioner mod Islamisk Stat (IS). Således sagde præsidenten, at han ønsker at samarbejde med Kongressen om en ny tilladelse til brug af militær magt mod IS i Irak og Syrien.

Selv i Obamas hjemstat, Illinois, måtte Demokraternes guvernør, Pat Quinn, give tabt til den republikanske udfordrer, Bruce Rauner.