Republikanere vil fjerne milliardærers »dødsskat« – Bernie Sanders vil fordoble den

Bernie Sanders vil have en ny milliardærskat på 77 procent. Han og flere Demokrater taler for nye måder at beskatte USAs allerrigeste på.

Foto: PETE MAROVICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs milliardærer skal ikke have lov til at gå i graven med hele deres formue.

I hvert fald ikke hvis Bernie Sanders må bestemme. Den uafhængige senator, som ved seneste præsidentvalg i 2016 stillede op for Demokraterne, har torsdag fremlagt et nyt skatteudspil, skriver Bloomberg.

Han vil hæve den såkaldte estate tax - en skat, der svarer lidt til en arve- eller boafgift - helt op til 77 procent for USAs allerrigeste personer.

Hvis en amerikaner arver mere end 3,5 millioner dollar, lyder det i forslaget, skal personen betale 45 procent af beløbet i skat, lyder det i forslaget. Hvis en person arver mere end 1 milliard dollar, skal vedkommende betale 77 procent af beløbet i skat.

Bernie Sanders’ forslag kommer lige efter, at tre Republikanere denne uge har foreslået helt at droppe den såkaldte estate tax, skriver Washington Post. Republikanerne omtaler den ofte som »døds-skatten« og Trump har blandt andet kaldt den for »frygtelig« og »uretfærdig«, fordi beskatter de riges livsarbejde, efter de er døde.

Indtil for nylig var det muligt for amerikanere at arve op til 5,5 milliarder dollars uden at betale skat af formuen - og i 2017 satte Senatet beløbet op, så amerikanerne nu kan arve helt op til 11 millioner dollars skattefrit.

»Det går ud over min forståelse, at Republikanerne vil give hundredvis af milliarder i skattelettelser til de 0,2 procent rigeste i vores befolkningen. Det er ikke kun sindssygt, det siger også noget om i hvor høj grad Republikanerne er styret af milliarderne,« lød det fra Sanders, da han præsenterede udspillet.

Hvis Sanders’ nye skatteforslag blev en realitet, ville statskassen komme til at inddrage mange penge fra nogle af landets rigeste milliardær-familier.

Amazon-direktøren Jeff Bezos ville skulle af med 101 milliarder dollar, Microsoft-chefen Bill Gates ville skulle af med 38 milliarder dollar, og Facebook-stifteren Mark Zuckerberg skulle punge ud med 41 milliarder dollar, har CNBC udregnet.

Det er knap en fordobling af, hvad de står til at skulle betale ifølge gældende lovgivning nu.

I alt ville statskassen kunne få 2,2 billioner dollar i skat fra landets nuværende 588 milliardærer, skriver Washington Post - selvom det selvfølgelig endnu er uklart, hvornår de penge ville strømme ind. Milliardærerne skal jo dø først.

Den nye skat skal kunne finansiere en bedre offentlig sektor, lyder det fra Sanders. Han håber for eksempel, at skatteindtægterne kan gå til gratis sundhedsvæsen, skriver New York Times.

Bernie Sanders er ikke alene om at ville indføre nye skatter, der særligt rammer USAs rigeste. Det er der flere af Demokraternes mest fremtrædende stemmer, der også taler for.

Elizabeth Warren, som stiller op til præsidentvalget i 2020, har talt for en progressiv formueskat - eller en såkaldt »ultra-millionær«-skat. Den går ud på, at amerikanere med en formue på mere end 50 millioner dollar hvert år skal betale to procent af formuen i skat, skriver Washington Post. Amerikanere med mere end en milliard dollar skal betale tre procent af formuen hvert år i skat, foreslår hun.

Alexandria Ocasio-Cortez, som er blevet en fremtrædende stemme i Repræsentanternes Hus, har også talt for en skat på 70 procent, som skal ramme dem, der tjener mere end 10 millioner dollar, skriver Bloomberg. Og 59 procent af amerikanerne støttede idéen, ifølge en meningsmåling fra HarrisX.

Bernie Sanders har ikke annonceret sit kandidatur til valgkampen i 2020. Men med skatteudspillet forudser flere medier, at han nu forbereder sig på at stille op. I 2016 tabte han primærvalget om Demokraternes nominering til Hillary Clinton. Han er især populær ved USAs yngre vælgergrupper. Ved sidste valg fik han især støtte fra progressive, akademisk-uddannede og minoritets-vælgere.