Republikanere sælger T-shirts med kort af USA på brystet – og Grønland er 51. stat

Selv om Donald Trumps håndtering af forsøget på at købe Grønland er blevet kraftigt kritiseret af politiske kommentatorer, internationale medier og ikke mindst danske og grønlandske politikere, er der stadig opbakning at finde. Hos dele af Republikanerne samler man ligefrem ind til det.

Det er blevet afvist af både danske og grønlandske politikere, at USA skulle kunne købe Grønland. Det fik Trump til at aflyse et statsbesøg i Danmark. Men der er stadig republikanske kræfter, som advokerer for at gøre Grønland til USAs 51. stat. I hvert fald på t-shirts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under valgkampen i 2016 var Donald Trumps slogan, at han ville »Make America Great Again«.

Nu er næste skridt for Trump at gøre USA større endnu – med Grønland som en 51. stat.

Sådan illustreres det i hvert fald på de T-shirts, som Republikanerne er begyndt at sælge, i en indsamling til NRCC – den arm af partiet, der står for valgkampagner til Repræsentanternes Hus, skriver Politico.

Med en donation til partiet på knapt 170 kroner eller mere kan republikanske vælgere få fingre i en T-shirt, der har et landkort af USA trykt på brystet i det amerikanske flags farver. Her er Grønland også tegnet ind som en del af USAs territorium.

»Støt præsident Trump og hans bestræbelser på at lade Amerika vokse,« står der i reklamerne for salget af T-shirten.

T-shirten henviser naturligvis til den seneste uges drama mellem USA og Danmark og Trumps interesse for at købe Grønland. Det har statsminister Mette Frederiksen (S) pure afvist til Trumps tilsyneladende forbitrelse og fået ham til at aflyse sit statsbesøg i Danmark, ligesom han har kaldt statsministeren for »væmmelig«.

NRCC er ikke den eneste gruppe under Republikanerne, som støtter Trumps idé om at købe Grønland. Partiets lokalafdeling i staten Nevada har også solgt T-shirts, der entusiastisk bakker ideen op, skriver The Hill.

På én T-shirt prydes brystet for eksempel med teksten: »GRØNLAND! Dette land er dit land, dette land er vores land!«

På ryggen af T-shirten er Grønland og USA i øvrigt afbilledet som en slags tegneseriefigurer, der giver hinanden high-five. På Facebook opfordrer partiet i øvrigt til, at man køber T-shirten og støtter ideen om at »gøre Grønland til den 51. stat.«

Lidt støtte er der altså til Trumps ellers udskældte idé om at købe Grønland. I internationale medier verden over har Trump ellers fået en hård medfart – dels for overhovedet at foreslå det, dels for sin håndtering af Mette Frederiksens kontante afslag.