Republikaner i USA anklages for seksuelt overgreb på 14-årig

En republikaner i USA må muligvis trække sig efter anklager om tidligere seksuelle overgreb mod en 14-årig pige. Prisvindende amerikansk komiker er anklaget for sexchikane. Filippinernes præsident opfordrer kloge hoveder til at blive i deres hjemland. Og Disney lancerer en ny Star Wars-trilogi. Få overblik over nattens nyheder her.

Roy Moore lokal anklager i Alabama, da han angiveligt forgreb sig på en 14-årig pige i1979. Foto: James Lawler Duggan Fold sammen
Læs mere
Foto: JAMES LAWLER DUGGAN

Republikaner i USA anklages for seksuelt overgreb på 14-årig

Republikaneren Roy Moore, som står til at vinde en plads i USA's senat for staten Alabama, beskyldes for tidligere i livet at have haft seksuelle kontakter til en 14-årig pige.

Det skriver avisen Washington Post.

»Hvis disse beskyldninger er sande, så må han træde tilbage,« lyder det fra den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell.

Det er en kvinde i Alabama, som nu stiller sig frem. Leigh Corfman fortæller, at hun i 1979 som 14-årig blev seksuelt befamlet af den dengang 32-årige Moore.

Moores kampagnestab kalder oplysningerne i Washington Post for »selve definitionen på falske nyheder«.

Moore var i 1979 lokal anklager i Alabama, da han angiveligt forgreb sig på pigen. Der var ikke tale om fuldbyrdet samleje.

Han er i dag 70 år og pensioneret højesteretsdommer i Alabama.

Tre andre kvinder stiller sig frem i Washington Post og fortæller, at de følte sig jaget af Moore, da de var i alderen fra 16 til 18 år. Men han tvang dem ikke til seksuelle kontakter.

Moore regnes som en stærkt konservativ kandidat. Han har opbakning fra Steve Bannon, som tidligere var præsident Donald Trumps højre hånd i Det Hvide Hus.

/ritzau/AP

Fem kvinder anklager prisvindende komiker for sexchikane

Fem kvinder har torsdag beskyldt Louis C.K., der er en af USA's mest succesfulde komikere, for sexchikane.

Det skriver New York Times.

De påståede hændelser skulle have fundet sted i de sene 90'ere og de tidligere 00'ere, skriver avisen.

To komikere - Dana Min Goodman og Julia Volov - siger til avisen, at Louis C.K. »begyndte at onanere«, da de befandt sig på hans hotelværelse under en festival for komikere i 2002.

Andre beskyldninger går på, at han onanerede under en telefonsamtale i 2003.

New York Times har talt med to andre kvinder, der kommer med lignende anklager.

Louis C.K. har ikke ønsket at kommentere sagen. Det oplyser hans forlægger til New York Times.

Den Emmy-vindende Louis C.K. spiller hovedrollerne i serierne "Louie" og "Louis C.K. Oh My God", som han også selv skriver, producerer og instruerer.

Beskyldningerne har allerede fået konsekvenser for komikeren. Tv-selskabet HBO oplyste torsdag, at Louis C.K. ikke vil blive inviteret til en velgørenhedskoncert 18. november, hvor komikeren ellers skulle deltage.

Tv-selskabet FX, der blandt andet står bag serien "Louie", sagde torsdag, at det var "meget bekymret" over anklagerne.

Selskabet understreger dog, at det aldrig har modtaget meldinger om ureglementeret adfærd af komikeren i de seneste otte år, hvor han har været tilknyttet FX.

Anklager om seksuelle overgreb er haglet ned over fremtrædende personer i det amerikanske underholdningsbranche i de seneste uger.

Det gælder blandt andre den tidligere storproducer Harvey Weinstein, skuespillerne Kevin Spacey og Dustin Hoffman og instruktøren James Toback.

Distriktsanklageren i Los Angeles oplyste torsdag, at der nu vil blive etableret en særlig taskforce, der skal efterforske beskyldningerne om overgreb i underholdningsbranchen.

»Som svar på de mange beskyldninger om seksuelt misbrug i underholdningsbranchen har jeg etableret en taskforce med særligt trænede advokater, der er klar til at vurdere disse sager,« siger distriktsanklager Jackie Lacey ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

Præsident: Fattige lande bliver drænet for bedste hjerner

Hjerneflugt skal stoppes, hvis fattige lande for alvor skal udvikle sig, mener Filippinernes præsident.

En af globaliseringens skyggesider er, at de mest talentfulde unge i fattige sydøstasiatiske lande rejser væk og søger lykken andre steder. Typisk i velstående vestlige lande som for eksempel USA.

Det siger Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte.

Og det er nødvendigt at få stoppet hjerneflugten, hvis landene for alvor skal udvikle sig og lægge fattigdom bag sig, mener Duterte.

»Globalisering har i en vis udstrækning virkelig skadet fattige lande,« siger han i en tale til internationale erhvervsledere i Danang i Vietnam.

Danang er lørdag og søndag vært for et topmøde i sammenslutningen af lande ved Stillehavet og Asien, Apec.

»De bedste af vores unge (filippinere, red.) plejer at rejse til de steder, hvor økonomien blomstrer. Som USA,« siger Duterte.

Flere end ti millioner filippinere arbejder i udlandet. Det svarer til omkring hver tiende indbygger i landet.

Weekendens topmøde i Vietnam bliver mandag og tirsdag fulgt op af et topmøde i den sydøstasiatiske samarbejdsorganisation, Asean, i Filippinernes hovedstad, Manila.

USA's præsident, Donald Trump, er med ved begge møder.

Trump har flere gange beskyldt globaliseringen for at suge produktionsjob ud af USA til fordel for lavtlønslande som Kina.

Duterte anerkender, at det er et problem for amerikanerne, men fattige lande bliver ramt endnu hårdere, understreger han.

Den voksende internationale samhandel koster et land som Filippinerne arbejdskraft og råvarer, der er nødvendige for at holde dampen oppe i en global økonomi, som fattige lande ikke kan konkurrere i, mener han.

»Vi kan kun levere råvarerne, som så bliver sendt tilbage af rigere produktionslande til en pris, der er fire gange så høj,« siger han.

»Det er globalisering,« konstaterer Duterte og fortæller, at han vil tage emnet op på næste uges Asean-møde i Manila.

/ritzau/AFP

Disney lancerer en ny Star Wars-trilogi

Disney vil producere tre nye Star Wars-film.

Det oplyser Disney-chef Bob Iger ifølge nyhedsbureauet AP på en telekonference for analytikere og journalister.

Udmeldingen kommer i kølvandet på et skuffende Disney-regnskab.

Ud over filmene kommer der også en Star Wars-serie. Serien kommer til at være tilgængelig i 2019 på den streamingtjeneste, som Disney har planer om at lancere næste år.

Den første film i den nye Star Wars-trilogi skal instrueres af den amerikanske instruktør Rian Johnson. Det er også Rian Johnson, der har instrueret Star Wars-filmen »The Last Jedi«, der har premiere i december.

De tre nye film kommer dog ikke til at videreføre den velkendte fortælling om Skywalker-familien, oplyser Disney.

»Rian Johnson kommer til at introducere helt nye karakterer fra hjørner af galaksen, som endnu ikke er blevet udforsket i Star Wars-filmene,« lyder det i en udtalelse fra Disney.

Disney har tidligere haft succes med at vende tilbage til Star Wars-filmene.

Regnskabet for 2016 blev en del kønnere, da årets Star Wars-film, »The Force Awakens«, bidrog med 2,7 milliarder dollar til overskuddet. Og Disney har brug for indtægtskilden. En falmende interesse for sportskanalen ESPN er en hovedpinerne for Walt Disney Co.-koncernen.

Det viser det kvartalsregnskab, som Disney fremlagde torsdag.

Regnskabet viser en omsætning, der er lavere end forventet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Disney har problemer med afdelingen for kabel-tv, herunder den kendte sportskanal ESPN og børnekanalen Disney Channel, der bløder abonnementer. Omsætningen fra afdelingen var forventet at stige. I stedet faldt den marginalt.

Kabel-tv-udbydere i USA er i hård konkurrence med streaming-tjenester såsom Netflix og HBO. Det har blandt andet forvandlet ESPN fra en pengemaskine for Disney til en desperat kamp for at holde vand.

/ritzau/