Religiøs leder støtter iranske protester

Den øverste præst i Iran langer ud efter landets politiske ledere og opfordrer befolkningen til at fortsætte protesterne.

En af de mest indflydelsesrige shiamuslimske lærde storayatollah Hossein Ali Montazeri, kritiserer indirekte de iranske ledere og støtter den seneste tids demonstranter. Kritikken illustrerer den voksende forskel mellem regimet i Iran og præsteskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

Irans højste placerede præst, storayatollah Hossein Ali Montazeri, har givet sin støtte til befolkningens protester og antyder kraftigt, at Ayatollah Khamenei og præsident Mahmoud Ahmadinejad bør gå af.

Montazeri, der i det religiøse samfund har langt større indflydelse end Ayatollah Khamenei, slår i en ny tekst fast, at et styre, der slår ned på demonstranter, sådan som det netop er sket i Iran, ikke bør fortsætte.

»Et politisk system baseret på magt, undertrykkelse, ændring af folks stemmer, drab, lukninger, anholdelser og brug af stalinistisk og middelalderlig tortur, underkuelse, censur af aviser, forstyrrelse af massemedierne, fængsling af de oplyste og samfundets elite på falsk grundlag og at tvinge dem til at komme med falske tilståelser i fængslet, er fordømt og illegitimt,« skriver Montazeri i sit svar på en række spørgsmål fra en tidligere elev.

Svarene, der blev offentliggjort af det iranske nyheds-website Tehran Bureau, har karakter af en såkaldt fatwa, der er en religiøs leders vejledning i, hvordan muslimer skal forholde sig til en given situation.

Montazeri, der i lang tid har været en skrap kritiker af styret i Iran, nævner ikke Khamenei eller Ahmadinejad direkte, men hans bemærkninger opfattes som et utvetydigt angreb på de to og en klar støtte til de demonstranter, der har protesteret over sidste måneds præsidentvalg.

»Gud forventer, at dannede folk, især dem som kender til religion, ikke forholder sig tavse til undertrykkelse. Selvfølgelig indebærer det en høj pris at reagere, men det vil også blive rigt belønnet,« skriver Montazeri.

Ikke noget kup på vej
Meir Javedanfar, en iransk-født Mellemøst-analytiker, mener dog ikke, man skal overvurdere betydningen af Montazeris erklæring.

»Det har stor religiøs vægt, for Montazeri har langt større vægt i det religiøse samfund end Khamenei, og det giver større troværdighed til dem i præstestanden, der er modstandere af Ahmadinejad. Men det vil ikke tippe balancen i Iran, for det har ikke megen politisk vægt,« siger Meir Javedanfar, der er direktør i Det Mellemøstlige Selskab for Økonomisk og Politisk Analyse, Meepas.

Store dele af Irans befolkning opfatter præsident Mahmoud Ahmadinejads store sejr ved præsidentvalget i juni som et fupnummer og forlanger et omvalg. Demonstrationer er dog blevet mødt af kølleslag, tåregas og anholdelser fra det iranske politi, hvilket har fået omfanget af protester til at dale voldsomt de seneste par uger. Meir Javedanfar mener, at det eksisterende styres fremtid afhænger helt af, om oprøret får ny energi.

»Det afhænger af, hvor mange mennesker der går på gaden, og om præstestanden kan opretholde demonstrationerne. Men chancerne for et kup er meget små,« vurderer han.

Flere eksperter har tidligere i Berlingske Tidende vurderet, at den største trussel mod Khamenei og Ahmadinejad ligger i den dybe splittelse i den religiøse og politiske elite, som forløbet efter valget har synliggjort.