Rekordorkanen Dorian går i land og hærger i Bahamas

Orkanen Dorian er gået i land i det nordlige Bahamas og har forårsaget massive ødelæggelser i østaten.

I en række amerikanske delstater har man igangsat evakueringer i forbindelse med orkanen Dorian, der i øjeblikket hærger østaten Bahamas. Her ses indbyggere i Cocoa Beach, der er i færd med at opsætte barrikader. Ricardo Arduengo/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Nassau. Orkanen Dorian er natten til mandag gået i land på den nordlige del af Bahamas og har forårsaget massive ødelæggelser.

Det skriver flere medier og nyhedsbureauer herunder AP.

Dorian, der er en kategori 5-orkan, har væltet biler, ødelagt strømforsyningen og oversvømmet vital infrastruktur i østaten. Der er foreløbigt ingen meldinger om omkomne.

Den bahamanske regering har i weekenden igangsat massive evakueringer.

Søndag udtalte Bahamas' premierminister, Hubert Minnis, at alle, "der ikke er evakueret, udsætter sig selv for alvorlig fare og kan forvente katastrofale konsekvenser".

Efter orkanens landing har premierministeren ifølge det lokale medie Nassau Guardian kaldt det "den mest sørgelige og værste dag for det bahamanske folk".

Med en vindstyrke på op mod 295 km/t er Dorian den kraftigste atlanterhavsorkan, der nogensinde er gået i land.

Omkring 12.40 lokal tid ramte orkanen Abaco Island, og klokken 14.00 gik Dorian i land nær Marsh Harbour på Great Abaco Island.

- Det er frygteligt. Der er forårsaget massiv skade på ejendomme og infrastruktur. Heldigvis er det ikke foreløbige meldinger om tab af menneskeliv, lyder det natten til mandag fra Joy Jibrilu, generaldirektør i østatens ministerium for turisme og luftfart.

På videooptagelser offentliggjort af Bahamas regering kan man se massive ødelæggelser i orkanens spor.

Her kan man se oversvømmede gader, væltede træer og stormflod igennem beboelsesområder. I flere tilfælde er vandstanden over bilhøjde.

I flere amerikanske sydstater har myndighederne også igangsat evakueringer. Man forventer, at Dorian vil følge en rute langs den amerikanske sydøstkyst.

Så selv om orkanen måske ikke går i land, så kan stormen stadig rasere kystområder i blandt andet delstaterne Florida, Georgia, South Carolina og North Carolina.

I South Carolina har man besluttet at påbegynde evakueringer af 830.000 mennesker i løbet af mandag formiddag lokal tid.

/ritzau/