Rekordmange kinesere på Sveriges universiteter skaber bekymring: Vi taler med sikkerhedspolitiet

Kinas militær placerer i stigende grad studerende i vestlige lande, fremgår det af nye rapporter.

SWE-STOCKHOLM-SKYLINE
Kinesere udgør nu den største gruppe af udenlandske studerende i Stockholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: SVEN NACKSTRAND

Kinesere udgør nu den største gruppe af udenlandske studerende i Stockholm. På et år er antallet øget med knap 20 procent.

Stigningen vækker bekymring i Sverige. For nye rapporter beskriver, hvordan det kinesiske militær systematisk placerer studerende på universiteter og tekniske skoler verden over.

Sverige er blandt de lande, som Kinas militær, Folkets Befrielseshær, ynder at sende studerende til, fremgår det af en rapport fra Australian Stategic Policy Institute. Kinesiske studerende med forbindelser til hæren skjuler ofte, at de i virkeligheden arbejder for militæret, fremgår det af rapporten.

I Stockholm går de fleste kinesiske studerende på Den Kongelige Tekniske Højskole – 470 studenter.

Skolens rektor Sigbritt Karlsson siger til SVT, at hun er opmærksom på rapporterne, der hævder, at kinesiske studerende kan være involveret i industrispionage. Hun fortæller, at skolen løbende taler med Sveriges sikkerhedspoliti Säpo om de kinesiske studerende.

»Vi er jo ikke naive, vi er opmærksomme på, hvad der sker i omverdenen – og vi forstår også, at kinesiske statsborgere har rettigheder,« siger hun og gør det klart, at skolen ikke ønsker at chikanere de studerende eller har direkte mistanke om, at nogle af de studerende skulle være på arbejde for Kinas militær.

Ifølge forskningsleder på Totalforsvarets forskningsinstitut for Asien, Jerker Hellström, vil det give mening, hvis det kinesiske militær kan have interesse for de tekniske højskoler i Sverige.

»Kina har jo en ambition om at indhente resten af verden – især Vesten – inden for teknologi. Og spionage er én af de metoder, man benytter sig af,« siger Jerker Hellström, der dog understreger, at han ikke har viden om, hvorvidt kinesisk militær har placeret studerende på svenske skoler.