Rekordmange civile ofre i Afghanistan i 2016

Ifølge tal fra FN blev 3498 dræbt i Afghanistan, mens 7920 blev såret. Det er det højeste antal siden 2009.

Rekordmange civile ofre er blevet dræbt i Afghanistan i 2016. Her ses afghanske sikkerhedsstyrker på patrulje i Helmand-provinsen, hvor hårde kampe mod Tailban stadig finder sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: NOOR MOHAMMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kabul. Antallet af civile ofre i Afghanistan nåede sidste år nye højder. Næsten 11.500 mennesker blev enten såret eller dræbt, ifølge tal fra en ny FN-rapport. Det er det højeste antal, siden FN begyndte at registre dræbte og sårede tilbage i 2009.

Ifølge FN var mere end 3500 af ofrene børn.

Det høje antal ofre er en konsekvens af optrappede kampe mellem de afghanske sikkerhedsstyrker og militante grupper - primært Taliban og Islamisk Stat, der ifølge rapporten er ansvarlig for størstedelen af de civile ofre.

De afghanske sikkerhedsstyrker bærer dog også en del af skylden og er ifølge FN ansvarlig for cirka en fjerdedel af ofrene.

Tadamichi Yamamoto, der er repræsentant for FN's hjælpemission i Afghanistan, er rystet over de nye tal og ser dem som et bevis på konfliktens alvorlige konsekvenser.

Han opfordrer derfor alle parter til at stoppe kampene i byområderne og til ikke længere at bruge skoler, hospitaler og moskeer til militære formål.

- De fortsatte angreb på civile og oprørsgruppernes vilkårlige angreb, især vejsidebomber og selvmordsangreb i tæt beboede områder, er ulovlige, forkastelige og kan i de fleste tilfælde betegnes som krigsforbrydelser, siger Tadamichi Yamamoto.

Ifølge de nye tal fra FN var antallet af civile ofre for flyangreb i Afghanistan også højere end nogensinde i 2016. Her blev 340 civile såret og 250 dræbt.

I alt blev 3498 civile dræbt og 7920 såret i Afghanistan i 2016. Det er en stigning på tre procent i forhold til 2015.

Størstedelen af de civile ofre blev dræbt eller såret i provinserne Kabul, Helmand og Kandahar.

I de otte år, siden FN begyndte at registrere dræbte og sårede, har konflikten i Afghanistan kostet 24.841 civile livet, mens 45.347 er blevet såret.

/ritzau/AFP