Rejsende flokkes til lufthavne for at nå at komme ind i USA

Efter appeldomstol har fastholdt underkendelse af Trumps indrejseforbud haster rejsende til USA. Sagen kan ende i højesteret.

Irakeren Roslyn Sinha, 30, giver sin advokat et kram efter domskendelse har ophævet Trumps indrejseforbud til USA. Hun er boet med sin mand i Texas de seneste seks måneder og er i en prices med at  søge greencard ti USA. Den dag hvor Trump udstedet sit indrejseforbud fløj huun til Dubai for at besøge sin syge mor - men kunne derefter ikke flyve tibage til USA. Men det kan hun nu.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Astrid Riecken

Søndag kunne flygtninge og rejsende med visa til USA fra syv muslimsk dominerede lande – Syrien, Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan og Yemen – på ny komme ind i Amerika, efter at en appeldomstol havde fastholdt dommeren James Robarts underkendelse af præsident Donald Trumps indrejseforbud.

Blandt andet mange iranske studerende på amerikanske universiteter skyndte sig at booke flybilletter i håb om at komme ind i USA, inden en ny kendelse måske vil omgøre den seneste. En af de rejsende var Pedram Paragomi, en 33-årig medicinstuderende på University of Pittsburgh.

”Jeg er nervøs,” sagde han til New York Times inden afrejsen fra Frankfurt. ”Reglerne bliver ved med at ændre sig, men jeg tror, jeg vil nå at komme ind denne gang.”

Mandag vil det amerikanske justitsministerium fremlægge nye argumenter for, at borgere fra de syv pågældende lande udgør en særlig trussel mod USA´s nationale sikkerhed, i håb om hurtigt at få genindført rejseforbuddet.

Donald Trump er oprørt over, at det retslige system har underkendt hans ret til at udstede dekretet om midlertidigt indrejseforbud i mindst 90 dage, indtil hans administration har indført en mere ”ekstrem” sikkerhedskontrol for at holde mulige terrorister ude af USA.

Præsidenten er dog blevet kritiseret fra flere sider for ikke at respektere konstitutionen og landets domstole, efter han i et tweet lørdag omtalte James Robart som en ”såkaldt” dommer.

»Udtalelsen fra denne såkaldte dommer, som i det væsentlige tager retshåndhævelse væk fra vores land, er latterlig og vil blive omgjort!,« skrev præsidenten. Få timer senere fastholdt appeldomstolen kendelsen.

James Robart, der blev udpeget af den tidligere republikanske præsident George W. Bush, sagde i en sin kendelse, at der er ”ingen støtte” til præsidentens argument om, ”at vi er nødt til at beskytte USA for individer” fra disse lande.

Sagen kan ende i USA’s højesteret, hvis der er et forfatningsmæssigt aspekt involveret.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.