Reinfeldt: Vi skal ikke reagere i nervøsitet

Sveriges statsminister forsvarer det åbne, svenske samfund og advarede folk mod at drage forhastede konklusioner, efter terroren har ramt Stockholm.

Den svenske statsminister maner til ro på en pressekonference dagen efter, Stockholm blev ramt af terror. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STOCKHOLM: Sveriges borgerlige statsminister, Fredrik Reinfeldt, lagde vægt på at forsvare Sveriges åbenhed og opfordrede svenskerne til at vente med at drage konklusioner, til myndighederne har gjort deres arbejde.

Det sagde han, da Reinfeldt for kort tid siden for første gang udtalte sig om gårsdagens eksplosioner i det centrale Stockholm, der mirakuløst nok kun kostede en selvmordsbomber livet.

- Svenskerne vågner i dag op og stiller sig selv en række spørgsmål. Hvem har udført det her, er der flere indblandede, begrænser det mine muligheder for at bevæge mig frit omkring, er Sverige sikkert? Det er helt uacceptabelt, hvad der er sket, sagde statsministeren, men opfordrede svenskerne til at have tålmodighed og til ikke at overreagere:

- Sverige er et åbent samfund, der har markeret, at vi ønsker et samfund, hvor folk med forskellig baggrund, der tror på det, de vil tro på, bor fredeligt side om side. Det samfund skal vi værne om, og det er værd at forsvare på alle, mulige måder. Vi ved, at sikkerhedspolitiet nu betragter det som en terrorforbrydelse. Det er den mistanke, der findes. Andre svar kan vi ikke få med det samme, og det kan føre til spekulationer, der igen kan føre til spændinger og konflikter. Der skal vi huske, at vi kun kan forholde os til det, vi ved, sagde han:

- Vi skal ikke reagere i nervøsitet. Mit råd til de svenske folk er at vise tålmodighed overfor det svenske demokrati og lade det virke, inden vi drager forhastede konklusioner.

Først når efterforskningen er afsluttet, kan man sige noget om, hvorvidt man skal håndtere terrortruslen anderledes, fortsatte han.

- Når vi får flere svar kan vi diskutere spørgsmål, der vedrører trusler mod vores samfund.