Regningen fra Bangladesh overstiger en milliard kroner

Flygtningesituationen i Myanmar og Bengalen kræver en intensiv indsats af verdenssamfundet. Anslået 422.000 mennesker er flygtet siden 25. august.

Der er ankommet 422.000 rohingyaer fra Myanmar til Bangladesh siden slutningen af august. Fold sammen
Læs mere
Foto: CATHAL MCNAUGHTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN har anslået, at det over de næste seks måneder vil kræve 200 millioner dollar – 1,25 milliarder kroner – at hjælpe de rohingya-muslimer, som er flygtet til Bangladesh fra Myanmar i »stort antal« for at undslippe en blodig militæraktion.

Bangladesh kæmper sammen med en række humanitære organisationer for at hjælpe de 422.000 rohingyaer, som er ankommet siden 25. august, da militante rohingya-oprørere udløste et modangreb, der af FN er blevet betegnet som etnisk udrensning.

Bangladesh husede i forvejen cirka 400.000 rohingyaer, der var flygtet under tidligere voldelige episoder og forfølgelse i det buddhistisk dominerede Myanmar.

FN bad 9. september om donationer på 488 millioner kroner, men flygtningene bliver ved med at komme. Lige nu taler vi om 200 millioner dollar. Det er ikke blevet bekræftet, men det er et løseligt anslået tal baseret på vurderinger af de informationer, vi har for indeværende,« siger FNs områdeansvarlige i Bangladesh, Robert Watkins, til Reuters i et interview på sit kontor i hovedstaden Dhaka.

»Lige nu ved vi, at de i hvert fald vil være her i seks måneder,« tilføjer han og præciserer, at pengene skal række i de seks måneder.

Myanmar afviser beskyldningerne om etnisk udrensning og anfører i stedet, at landets sikkerhedsstyrker kæmper mod oprørere fra Arakan Rohingya Frelserhær, der påtog sig ansvaret for angrebene på de omkring 30 politistationer og den enkelte militærlejr 25. august.

Oprørerne stod også bag tilsvarende, omend mere beskedne angreb i oktober sidste år, som også udløste brutale gengældelser fra Myanmars hær. Disse fik yderligere op mod 87.000 rohingyaer til at flygte til Bangladesh.

FN ønsker at fastholde håbet

Watkins vurderer, at flygtningestrømmen siden 25. august har været langt større end de tilsvarende strømme, som blev udløst af tilsvarende etniske udrensninger i det daværende Jugoslavien i 1990erne.

»Det er anderledes i forhold til dengang, for tallet er så meget højere her ... enorme tal i løbet af ganske kort tid,« siger han.

Monsunregnen har yderligere kompliceret problemerne for nødhjælpsorganisationerne, fordi vejene er mudderpøle. Watkins siger, at FN sammen med myndighederne i Bangladesh arbejder på at anlægge nye veje.

Han oplyste videre, at situationen ikke havde stabiliseret sig, hvad angik antallet af nyankomne, så det var svært at sige, hvor mange mennesker de skulle forsøge at lægge planer for, og hvor langt ud i fremtiden disse planer skulle række.

»Vi ønsker naturligvis ikke at planlægge en tiårig operation, for vi vil gerne bevare håbet om, at der er en mulighed for at forhandle om en tilbagevenden for de mange flygtninge.

Hvis vi planlægger for langt ud i fremtiden, kan det meget let blive en selvopfyldende profeti. På den ene side sender det politisk et stærkt signal, som vi ikke ønsker at sende, nemlig at folk nok vil være her i ganske lang tid. På den anden side er vores donorer heller ikke indstillet på at indskrive sig i et projekt, der rækker meget mere end et år ud i fremtiden – i betragtning af de store beløb, vi anmoder om.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist