Regeringskilder: Kinesisk ballon over USA havde militært formål

Den luftballon, som USA har skudt ned, er blevet brugt tidligere til at spionere mod Kinas naboer, lyder det.

Den amerikanske flåde har siden søndag været i gang med at opsamle resterne af den kinesiske luftballon, som USA nedskød ud for South Carolinas kyst tæt på feriebyen Myrtle Beach. I næsten en uge overfløj den kinesiske ballon amerikansk landområde. Petty Officer 1st Class Tyler Th/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske luftballon, som USA i weekenden skød ned ud for delstaten South Carolina, havde et militært formål. Dets mission blev delvist styret af den kinesiske hær.

Det siger unavngivne amerikanske embedsmænd til avisen The Washington Post.

USA har i Washington og Kinas hovedstad, Beijing, holdt møder med 150 diplomater på 40 ambassader. Her har de orienteret om den kinesiske ballon.

Kina hævder, at det var en vejrballon, som var kommet ud af kurs, der i sidste uge krydsede USA. Den kinesiske ledelse reagerer vredt på, at USA omtaler det som en spionballon.

Ifølge de unavngivne amerikanske diplomater har luftballoner i flere år opereret fra Kinas Hainan-provins. Her har de været brugt til at indsamle oplysninger af militær art i lande, der har strategisk betydning for Kina.

Det drejer sig om lande som Japan, Indien, Vietnam, Taiwan og Filippinerne.

Luftballonerne er blevet spottet over fem kontinenter, hedder det.

Soldater fisker resterne af den kinesiske ballon op af vandet ud for Myrtle Beach i South Carolina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix.

»Det, som kineserne har gjort, er, at bruge en utrolig gammel teknologi og grundlæggende smelte den sammen med moderne kommunikations- og observationsmuligheder,« lyder det fra en af embedsmændene.

I de briefinger, som USA har givet til 40 lande, fremgår det, at en af de kinesiske luftballoner har fløjet rundt om Jorden i 2019. Den fløj blandt andet over de amerikanske områder Hawaii og Florida.

Kilderne siger, at der har været »snesevis« af disse kinesiske missioner siden 2018.

Oplysningerne til landene er blevet givet af viceudenrigsminister Wendy Sherman, skriver BBC.

Et særligt udvalg i Kongressen for efterretninger, der kendes som »Gang of Eight«, vil onsdag blive orienteret om, hvad man har fundet ud af om luftballonen indtil nu.

Præsident Joe Biden lovede i sin tale til nationen natten til onsdag, at han er klar til at gøre front mod Kina, hvis det truer USA.

»Som vi gjorde det klart i sidste uge, at hvis Kina truer vores suverænitet, så vil vi handle for at beskytte vores land.«

Foto: US Navy/AFP/Ritzau Scanpix.

/ritzau/