Regeringen isoleret i syn på Tyrkiet

Danskerne støtter ikke regeringens linje overfor tyrkisk medlemskab af EU. Flertal vil ikke have landet ind og er delt på spørgsmålet om partnerskab.

Foto: Christian Ringbæk (Scanpix)

Regeringen står alene i forhold til vælgerne med sin beslutning om, at EUs igangværende optagelsesforhandlinger med Tyrkiet skal føre til et fuldgyldigt medlemskab.

En ny meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende, viser, at 66 pct. af danskerne er negativt indstillet over for et fuldt tyrkisk medlemskab.

Til gengæld viser målingen, at 21 pct. er overvejende positivt indstillet. Når det gælder et tilbud til Tyrkiet om et udvidet samarbejde, et såkaldt privilegeret partnerskab – er 46 pct. imod.

Overordnet set er svarene dårligt nyt for regeringen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) de seneste dage har været tvunget til understrege, at regeringens linje ikke lader sig rokke af intern splid i regeringen.

Spliden er opstået i kølvandet på den konservative EU-spidskandidat Bendt Bendtsens erklæring om, at Tyrkiets og EUs værdisæt aldrig kommer til at harmonere, og at den bedste løsning for alle parter er at tilbyde landet et »privilegeret partnerskab«. Vicestatsminister og K-leder Lene Espersen har pustet yderligere til ilden ved at åbne for en diskussion om andre modeller for et tættere EU-samarbejde med tyrkerne end et fuldgyldigt medlemskab.

Professor Marlene Wind, leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, er enig i at undersøgelsens resultater ikke rummer de bedste nyheder for regeringen: »Men det, at det er Tyrkiet, gør det sandsynligt, at folk vil svare sådan. Både i lyset af den seneste udvikling og den debat og værdikamp der er. Der skal virkelig politisk argumentation til. Og det har der absolut ikke været noget af i forhold til Tyrkiet de senere år.«

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) underderstreger, at debatten ikke handler om Tyrkiets optagelse i morgen eller overmorgen, og han afviser, at regeringen står isoleret:

- Vi går jo heller ikke ind for Tyrkiets optagelse her og nu, så der er vi enige med de 66 pct. Vi mener, at alle kriterierne skal opfyldes, siger Per Stig Møller og henviser til, at der er bred politisk støtte i Folketinget til linjen over for Tyrkiet. Og hvad er et priviligeret partnerskab, spørger udenrigsministeren:

- Det findes jo ikke, og dermed kender ingen indholdet. Ikke desto mindre kører debatten: Men hvis Tyrkiet ikke skal være medlem til sin tid, hvad gør man så? Derfor er det helt rimeligt med en offentlig debat, siger han.

Bendt Bendtsen (K) – der startede balladen – vil ikke kommentere uenighederne i regeringen, men vil udelukkende forholde sig til tallene i Gallup-målingen: »Den undersøgelse dokumenterer, at mange har det ligesom mig. At vi etablerer et privilegeret partnerskab, hvor vi ikke skubber Tyrkiet fra os, men indgår et større samarbejde med dem, så vi kan drive samhandel med dem,« siger han.

SFs europaordfører, Anne Grete Holmsgaard, mener at regeringen »formudrer« Danmarks politik:

- Regeringen har truffet en beslutning om at sige ja til, at man seriøst arbejder for, at Tyrkiet kan blive optaget. Nu er den nuværende og tidligere vicestatsminister ude og sige »tja, bum, bum...«, og det sender et virkeligt dårligt signal.