Regering under pres efter brandkatastrofe i Portugal

De portugisiske myndigheder kritiseres for dårligt beredskab i forbindelse med den enorme skovbrand, som foreløbig har kostet 64 menneskeliv.

Foto fra skovbranden i Portugal. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var efter at dømme et lyn, der lørdag eftermiddag antændte den mest morderiske skovbrand i Portugals nyere historie. De seneste mange dages for juni måned usædvanlige hedebølge sørgede sammen med en voldsom vind for, at den bredte sig eksplosivt. Og den slags naturfænomener er det umuligt at kontrollere.

Alligevel blander vrede og frustration sig med sorgen over de foreløbig 64 dødsofre i området omkring den midtportugisiske by Pedrógão Grande. For meget tyder på, at et mere smidigt beredskab og en bedre koordination mellem myndighederne kunne have begrænset tragedien væsentligt.

Eksempelvis advarede meteorologer allerede fredag om, at et voldsomt tordenvejr uden regn dagen efter ville bryde løs over den centrale del af landet. Men det fik ikke myndighederne til at styrke et beredskab mod skovbrande, som ifølge stive regler først når sit maksimale niveau pr. 1. juli – uanset om det regner og sner eller, som i dette tilfælde, det absolut modsatte.

Regeringen kendte til risikoen

Samtidig står det klart, at regeringen længe har været bevidst om den generelle risiko denne sommer efter en ekstremt tør vinter og forår.

»2017, 2017...hvis jeg tænkte mig om, ville jeg flygte langt væk,« proklamerede stats­sekretær i indenrigsministeriet Jorge Gomes på et møde i midten af maj.

En lige lovlig frisk udtalelse, der efter weekendens dramatiske begivenheder forfølger Gomes som den øverste ansvarlige for bekæmpelse af branden. Ligesom spørgsmålene om, hvorfor i alverden politiet ikke i tide fik stoppet trafikken ad hovedvej 236, hvor 48 omkom på frygteligste vis, da branden omringede deres biler.

Siden årtusindskiftet er 2,2 mio. hektarer skov gået op i røg i Portugal. Det er 300.000 ha mere end i Spanien, der har stort set samme meteorologisk og klimatiske betingelser, men er fem gange større. Et misforhold, der ud over forskelle i beredskabsniveau også skyldes, at eukalyptustræer har fået lov at brede sig i de portugisiske landområder.

Af samme grund har António Costas socialistiske regering fremsat en lov, der regulerer bestanden af den letantændelige træsort. Men det er en ringe tørst for de efterladte til de inde­brændte på hovedvej 236 og i de omkring­liggende landsbyer, hvor branden tirsdag efter­middag endnu ikke var under fuld kontrol.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.