Redaktør: Sekundanters duel rykker næppe vælgere i USA

Begge amerikanske vicepræsidentkandidater kom hæderligt ud af nattens tv-debat mellem Mike Pence og Tim Kaine.

Det bliver ikke tv-debatten mellem de amerikanske kandidater til vicepræsidentposten, der bliver afgørende for, hvem der i sidste ende kommer til at tage over for præsident Barack Obama i Det Hvide Hus.

Det vurderer Anders Agner Pedersen, redaktør på kongressen.com, som skriver om amerikansk politik.

- Det gik lidt som forventet. Det var to vicepræsidentkandidater, der skulle sørge for ikke at begå fejl eller skabe negativ opmærksomhed om selve hovedkampagnen, siger han.

De to vicepræsidentkandidater, Mike Pence fra Republikanerne og Tim Kaine fra Demokraterne, brugte det meste af debatten natten til onsdag på at forsvare deres chefer, henholdsvis Donald Trump og Hillary Clinton.

- De skulle forsvare deres kandidat, og det gjorde de. Måske lykkedes det lidt bedre for Pence end for Kaine, siger Anders Agner Pedersen.

- Men jeg tror ikke, at det er en debat, der flytter ret mange vælgere. Det gør debatter mellem vicepræsidentkandidater sjældent, medmindre der er graverende fejl, lyder det videre.

Både Pence og Kaine er kendt som erfarne, driftssikre og afdæmpede.

Kaine var i debatten hurtigt i offensiven for at få Pence til at forholde sig til Donald Trumps tidligere kontroversielle udtalelser og manglende fremlæggelse af skattepapirer.

Men det lykkedes ifølge Anders Agner Pedersen til en vis grad for Pence at vende Kaines mange angreb til sin fordel. Det skete blandt andet ved at forsøge at fremstille angrebene som indstuderede.

- Det er et problem for Clinton og hendes kampagne, at det hele godt kan virke lidt indstuderet, lidt påtaget og mekanisk.

- Og det bider en lille smule, hvis den opfattelse også kommer ud på den anden side af bordene i de amerikanske stuer, siger Anders Agner Pedersen.

Debatten er den eneste mellem Kaine og Pence i hele valgkampen. Hillary Clinton og Donald Trump mødes natten til mandag dansk tid for anden gang på tv.

Der er valg 8. november.

/ritzau/