Red Barnet frygter for millioner af børn efter tyfon

Der venter et enormt genopbygningsarbejde i Filippinerne efter supertyfonens hærgen for en måned siden. Millioner af mennesker er stadig påvirket af ødelæggelserne, lyder det fra Red Barnet.

Pårørende børn tænder lys for ofrene for tyfonen Haiyan ved en massegrav i Palo. Fold sammen
Læs mere
Foto: NOEL CELIS

FILIPPINERNE: For en måned siden smadrede tyfonen, Haiyan, store dele af Filippinerne med vindstød på næsten 300 kilometer i timen og seks meter høje bølger. Flere end 5.000 mennesker blev dræbt og mange kvæstet under katastrofen. Genopbygningen af landet er siden sat i gang, men 5,6 millioner børn er fortsat i fare for underernæring og sygdomme, lyder det fra Red Barnet.

»Børn er særligt sårbare i en katastrofesituation. De er i større risiko for underernæring og vandbårne sygdomme, men de er også dybt påvirkede af deres oplevelser. Derfor skal børnene have hjælp og støtte til at komme videre og genetablere en normal hverdag. En stor del af vores arbejde går ud på at hjælpe børnene sikkert igennem den her situation. Livet går ikke bare videre, fordi børnene slap levende fra tyfonen,« siger Andreas Ring, Red Barnets nødhjælpskoordinator, der har været i området siden 11. november.

I alt er mere end 14 millioner mennesker ifølge organisationen stadig påvirket af de massive ødelæggelser, og hjælpearbejdet kommer til at vare i årevis, lyder det.

»Rigtig mange familier har med hjælp fra de humanitære organisationer haft succes med at genopbygge simple boliger, og Filippinerne viser en meget stærk modstandsdygtighed. Nu skal vi hjælpe dem med at bygge mere solidt og holdbart, så de står bedre rustet, næste gang en tyfon rammer landet,« siger Andreas Ring og påpeger problemet i, at tyfonen væltede næsten alle kokospalmer i de ramte områder.

»Det er et stort problem i forhold til mad, fordi det tager syv til ti år, før nye palmer er produktionsdygtige. Til gengæld udgør alle de væltede træstammer rigtig gode byggematerialer.«

Han understreger, at det først og fremmest handler om, at skaffe rent drikkevand, mad og lægehjælp til området.

»Arbejdet i Filippinerne er utroligt omfattende, for ødelæggelserne er virkelig massive, og landet har brug for langsigtet støtte. Det er helt centralt, at vi hjælper Filippinerne til på lang sigt at klare sig på egen hånd. De skal genopbygge stærkere, de skal hjælpes i gang med fødevareproduktion, og så skal børnene støttes igennem det her,« siger Andreas Ring.

Red Barnet har i alt sendt 120 internationale nødhjælpsmedarbejdere – heriblandt to danskere - til Filippinerne.