Realister skal genrejse Sveriges idealistiske regeringsparti

Efter en historisk turbulent måned skal de uerfarne Isabella Lövin og Gustav Fridolin trække Miljøpartiet i Sverige tilbage over spærregrænsen. Men de to er klar til at gå på kompromis med partiets vigtigste mærkesager, og det kan gøre ondt værre for det forslåede parti, vurderer politisk analytiker.

Miljøpartiets Gustav Fridolin og Isabella Lövin, som er henholdsvis uddannelsesminister og bistandsminister i Sverige, repræsenterer den mindre idealistiske fløj i partiet. De kommer næppe til at græde over stramninger af udlændingepolitikken. De er tværtimod klar til at gøre »hvad som helst« for at blive i regering med Socialdemokraterne, vurderer Göran Eriksson, der er politisk analytiker hos den store svenske avis Svenska Dagbladet. Foto: Jessica Gow/Reuters Fold sammen
Læs mere

Vi må aldrig stemme for en politik, som gør det sværere for udlændinge at komme til Sverige. Sådan lyder et af de centrale punkter i det venstreorienterede Miljøpartis principprogram. Alligevel var det præcis, hvad partiet gjorde i efteråret, da Sveriges modtagesystem knækkede sammen under det massive pres fra tusindvis af daglige asylansøgninger.

Som en del af regeringen havde Miljøpartiets daværende formand, Åsa Romson, ikke andet valg end at stille sig op ved siden af den socialdemokratiske statsminister Stefan Lövfen og annoncere grænsekontrol og historiske stramninger af udlændingepolitikken.

Men det var ikke med partiets gode vilje og særligt ikke med Romsons, for hun kunne ikke holde tårerne tilbage. Så der stod hun altså som vicestatsminister og formand for et regeringsparti og græd under et pressemøde, fordi hun skulle stemme for stramninger af udlændingepolitikken.

På et landsmøde i weekenden er Romson trådt tilbage og erstattet af en ny duo i form af Gustav Fridolin og Isabella Lövin, som også er henholdsvis uddannelsesminister og bistandsminister i Sverige. Fridolin var også en del af det tidligere formandskab, mens Lövin er helt ny.

De repræsenterer den mindre idealistiske fløj i partiet, så de kommer næppe til at græde over stramninger af udlændingepolitikken. De er tværtimod klar til at gøre »hvad som helst« for at blive i regering med Socialdemokraterne.

Det vurderer Göran Eriksson, der er politisk analytiker hos den store svenske avis Svenska Dagbladet.

»Hvis Miljøpartiet på noget tidspunkt skulle have forladt regeringen, skulle de have gjort det i efteråret efter det berømte pressemøde, hvor Romson græd. Det er meget tydeligt, at det nye formandskab ønsker at blive i regering for enhver pris, og det har de selv sagt flere gange. Den nye leder, Isabella Lövin, har endda sagt, at det har været en nyttig proces for partiet at stemme for stramningerne af udlændingepolitikken,« siger han.

En perlerække af skandaler

Miljøpartiet har i løbet af den seneste måned været gennem en deroute af dimensioner, som ikke er set tidligere i svensk politik. En række skandaler, der egentlig ikke har nogen forbindelse til hinanden, har sendt partiet helt ned under spærregrænsen på det laveste niveau, der nogensinde er mål for partiet i de seneste meningsmålinger.

Det er blandt andet de målinger, som har medført en udskiftning i partitoppen.

»Men forløbet har været ekstremt kompliceret – og om et år tror jeg ikke, der er nogen, som kan forklare, hvorfor Åsa Romson fik sparket som formand, for hun var faktisk meget populær,« siger analytiker Göran Eriksson.

Han mener, at en forklaring kan være, at nogen måtte bøde for den perlerække af skandaler, som partiet har været igennem. Det begyndte med, at partiets boligminister, Mehmet Kaplan, blev afsløret i at sammenligne Israel med nazi-Tyskland og i øvrigt have nogle dybt udemokratiske bekendtskaber.

Efterfølgende kom det frem, at et muslimsk medlem i partitoppen ikke ville give kvinder hånd og i det hele taget hilse på dem. Få dage senere afslørede avisen Sydsvenskan, at et lokalmedlem havde inviteret en verdenskendt salafist og tidligere mentor for Osama bin Laden til Malmø. Derudover er fremtrædende medlemmer blevet beskyldt for henholdsvis at have taget kokain og at have købt sig til sex.

Nu skal Fridolin og Lövin forsøge at overkomme katastrofemålingerne og møgsagerne, og det kan blive en udfordring for Lövin, som mangler erfaring med partiarbejdet, mener Göran Eriksson, som selv var til stede på landsmødet.

Uro i baglandet

»Lövin er en helt ny og meget uprøvet person i partiet, fordi hun har tilbragt en stor del af sin politiske karriere i Europa-Parlamentet. Det indrømmer hun også selv. Men der er ingen tvivl om, at hun tilhører den realistiske fløj i partiet. Hun har endda sagt, at hun mener, det var sundt for partiet at gå på kompromis med flygtningepolitikken i efteråret,« siger Göran Eriksson.

Selv om partitoppens linje er klar og det nyslåede formandsskab forsøger at dæmpe snakken om at forlade regeringen, så lurer uenighederne i baglandet. Der er nemlig stadig mange idealister tilbage i partiet, som er modstandere af den realistiske linje. Også på weekendens landsmøde forsøgte de at gennemtrumfe en blødere udlændingepolitik.

De vil have et såkaldt flygtningeamnesti for særligt papirløse asylansøgere, som de mener skal have opholdstilladelser. Derudover mener de, at det er »spild af tid og penge« at jagte de 25.000-40.000 uregistrerede migranter, som, politiet vurderer, opholder sig i Sverige, og som de ikke aner, hvor er. Den samme del af partiet vil have, at ID-kontrollen mellem Danmark og Sverige ved Øresund droppes. Derudover vil de have etableret et fredsministerium.

Alle forslag blev dog stemt ned på landsmødet, hvor den nykronede partidronning, Isabella Lövin, slog sin linje fast. Partiet skal ikke være et parti for verdensfjerne idealister, men et mødested for »visionære realister«.

Gustav Fridolin understregede det samme og brugte sin tale på at sige, at partiet må stå sammen nu og komme over »det svære kompromis«, som det var at gå med til at stramme udlændingepolitikken i efteråret og holde op med at diskutere regerings-exit.

»Miljøpartiet er ét parti, og der er ikke plads til 17.000 miljøpartisters private ultimatummer,« sagde han.