Raul Castro: Obama er en ærlig mand

På det panamerikanske topmøde i Panama skal Raul Castro og Barack Obama lørdag lægge de første sten på vejen mod et mindre anspændt forhold mellem Cuba og USA.

Foto: HO. De to præsidenter mødtes med kolleger fra hele det amerikanske kontinent til topmøde i Panama lørdag, skriver Reuters.
Læs mere
Fold sammen

USA: Barack Obama er en ærlig mand, og han kan ikke beskyldes for USAs politik under Den Kolde Krig. Sådan lød de forsonende ord fra Cubas præsident, Raul Castro, da de to præsidenter mødtes med kolleger fra hele det amerikanske kontinent til topmøde i Panama lørdag, skriver Reuters.

»Jeg undskylder over for præsident Obama, for han er ikke ansvarlig for noget af dette,« sagde den 83-årige Castro til den amerikanske præsident.

De to tidligere ærkefjender bekendtgjorde i december sidste år, at man vil sænke paraderne ved blandt andet at genoprette diplomatiske forbindelser og frigøre handel og rejser landene imellem. Castro og Obama gav fredag aften hinanden hånd og forventes at mødes senere lørdag for at drøfte planen for deres landes »normaliserede forhold«.

Barack Obama er angiveligt tæt på at fjerne Cuba fra listen over lande, som i amerikanske øjne »sponsorerer terrorisme«. Det er en af Castros betingelser for at genoprette diplomatiske forbindelser til USA. Cuba blev sat på den lidet flatterende liste i 1982 for at støtte marxistiske oprørere i Latinamerika. De eneste andre lande på listen er Iran, Syrien og Sudan.

Hjemme i USA er Obama blevet kritiseret for at give Cuba for meget i forhandlingerne uden først at sikre sig, at naboen mod syd forpligter sig til en række politiske reformer.

Den amerikanske præsident brugte lørdag sin taletid ved topmødet til at opfordre de andre amerikanske nationer til at give bedre kår for menneskerettigheder og demokrati i deres lande.

»Jeg tror på, at vores regeringer sammen har en forpligtelse til at overholde den universelle ret til frihed for vores borgere,« sagde Obama fra talerstolen til sine mellem- og sydamerikanske kolleger.