Ratko Mladic på vej til Haag

En serbisk kolonne af politibiler er på vej til lufthavnen i Beograd med Ratko Mladic, siger øjenvidner til Reuters.

En serbisk kolonne af politibiler følger lige nu den tidligere bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic til lufthavnen i Beograd. Herfra går turen til Haag, hvor han stille for krigsforbryderdomstolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREJ ISAKOVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ratko Mladic blev tirsdag udleveret til FN's krigsforbryderdomstol i Haag. Det er her, den tidligere chef for den bosnisk-serbiske hær er tiltalt for blandt andet Srebrenica-massakren, der kostede 8000 mænd og drenge livet.

Den 69-årige Mladic blev under store sikkerhedsforanstaltninger kørt fra et fængsel i Serbiens hovedstad, Beograd, kort efter, at en domstol i byen havde afvist hans anke mod at blive udleveret.

Lufthavnen i Beograd var afspærret, da Mladic blev sat på det fly, der skulle bringe ham til Amsterdams lufthavn og derfra videre til Haag.

Mladic er blandt andet anklaget for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Hans advokat, Milos Saljic, ankede mandag beslutningen om at udlevere Mladic til Krigsforbryderdomstolen for Det Tidligere Jugoslavien. Men anken blev pure afvist tirsdag.

Både advokaterne og Mladics familie mener, at den tidligere bosnisk-serbiske general og hærchef er for syg og mentalt ustabil til at kunne blive sendt til Haag.

Men en domstol i Beograd konkluderede allerede fredag, at Mladic var frisk nok til at blive stillet for domstolen.

Serbiens justitsministerium mener imidlertid, at Mladics svage helbred er mere taktisk end reelt.

- De problemer, som han har, er normale for folk i hans alder, når man ikke har taget vare på sit helbred. Det hindrer ham ikke i at rejse til Haag, sagde en talsmand for ministeriet tirsdag.

Milos Saljic frygter, at hans klient ikke vil overleve en retssag.

- Jeg tror ikke, at der bliver nogen retssag. Han vil ikke komme til at leve længe nok til at kunne overvære starten på retssagen, sagde Saljic, da han ankede sagen.

Mladic fik tirsdag tilladelse til at forlade sin celle i Beograd for at besøge sin datters grav. Det skete under massiv politibevogtning.

Datteren Ana tog sit eget liv med sin fars pistol i 1994, da hun var 23 år. Selvmordet skyldtes angiveligt en depression udløst af den rolle, Mladic spillede i krigen i det tidligere Jugoslavien.