Rasende tysk filmstjerne opfører sit eget asylcenter

Racistiske kommentarer på facebook får den hårdtslående tyske filmstjerne Til Schweiger til at planlægge sit eget private asylcenter. Tanken er, at det skal forbedre livet for alle flygtninge i Tyskland.

»Skrid væk fra min side, empatiløse krapyl, I giver mig kvalme,« lød bandbullen fra Til Schweiger på facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Han er bedst kendt for sine roller som pluskæbet actionman og charmerende førsteelsker. Over sommeren er en af Tysklands mest populære filmstjerner imidlertid blevet flygtningeaktivist og en af de skarpeste kritikere af den tyske regerings asylpolitik.

I begyndelsen af august annoncerede Til Schweiger, der har medvirket i en lang række tyske og internationale film som »Inglorious Basterds« og »De Tre Musketerer«, at han agter at opføre og betale for sit eget private asylcenter, der kan tjene som forbillede for øvrige asylcentre i Tyskland.

»Vi ønsker at opføre et mønstereksempel på et flygtningehjem. Og jeg vil også stifte en fond for traumatiserede børn,« fortæller Schweiger til Bild.

»Skrid væk fra min side«

Over sommeren har tyske kommuner meldt om store vanskeligheder med at finde passende boliger til de mange flygtninge, der i øjeblikket kommer til Tyskland. Det er netop manglen på ordentlige forhold til krigsflygtninge, som Schweiger ønsker at afhjælpe med sit private initiativ. Sammen med en række medinvestorer købte Schweiger sidste år en tidligere kaserne i byen Osterode i Harzen, som efter planen skal konverteres til et asylcenter af højeste standard.

Når Schweiger reagerer netop nu, skyldes det en stigning i antallet af brandattentater mod asylcentre. Siden januar har tysk politi registreret i omegnen af 220 angreb.

I juli opfordrede Til Schweiger i et skarpt indlæg sine landsmænd til at tage godt imod den bølge af flygtninge, der i disse måneder søger mod Tyskland. En række af racistisk og fremmedfjendske brugerkommentarer fik imidlertid Schweiger, til at miste besindelsen og skælde ud på sine fans på de sociale medier: »Åh mand, det var det, jeg frygtede. Jeg brækker mig over jer. Virkelig. Skrid væk fra min side, empatiløse krapyl, I giver mig kvalme,« Sådan lød en statusopdatering på facebook fra den tyske filmstjerne, der kort efter annoncerede sine planer om et privat flygtningehjem.

Klare ord fra kansleren efterlyses

Siden har Til Schweiger været i centrum for en ophedet tysk debat om flygtninge. Ikke mindst politikere har været hurtige til at søge dialog med den populære skuespiller, der har drøftet flygtningekrisen i et telefonopkald fra den socialdemokratiske vicekansler og økonomiminister Sigmar Gabriel.

Alt peger dog på, at Til Schweiger fortsat vil skyde med skarpt efter den tyske regerings asylpolitik. I et nyligt interview beklagede Angela Merkel den aktuelle udvikling.

»Vold mod flygtninge er ikke værdigt for vores land,« udtalte den tyske kansler i et interview med tv-stationen ZDF, der på twitter omtalte Merkels budskab som »klare ord«.

Det fik atter Til Schweiger til at svinge pisken på twitter:

»Klare ord ville være følgende: »Vi vil aldrig tolerere, at mennesker, der flygter fra krig og terror, trues og angribes i vores land. Og vi vil forfølge enhver, der gør noget sådan, med retsstatens hårdeste midler.«