Rasende munke angriber rohingyaer i Sri Lanka

Rohingya-flygtninge, der blev beskyttet af FN i »sikre huse«, blev angrebet af rasende folkemængde.

Arkivfoto. Rohingya-flygtninge, der blev beskyttet af FN i »sikre huse«, blev angrebet af rasende folkemængde. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE LOPEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Radikale buddhistiske munke stormede tirsdag et af FN's såkaldte »sikre huse« for rohingya-flygtninge nær Sri Lankas hovedstad, Colombo, og tvang myndighederne til at finde et nyt sted til flygtningene,« siger lokale embedsmænd.

Munke i gule dragter gik forrest i en folkemængde, der tiltvang sig adgang til det sikre hus ved at vælte portene og gå op i den store etagebygning i forstaden Mount Lavinia uden for Colombo.

»De skræmte flygtninge søgte tilflugt på de øverste etager«, siger en talsmand for politiet.

To politifolk blev såret under urolighederne, hvor angriberne kastede med sten mod det sikre hus og smadrede inventaret i stueetagen.

Ingen af flygtningene i huset kom noget til. Der var 16 børn blandt rohingyaerne.

Vi har trængt den ophidsede folkemængde tilbage, og flygtningene er blevet flyttet et andet sted hen, siger en embedsmand.

En af de munke, der stormede bygningen, lagde en video ud på et socialt medie. I filmen opfordrer han andre til at deltage i ødelæggelserne.

»Vi står over for rohingya-terrorister, som dræbte buddhistiske munke i Myanmar«, udtaler munken i videoklippet.

De 31 rohingya-flygtninge i centeret blev reddet af Sri Lankas flåde for omkring fem måneder siden, da de drev rundt på havet i en båd.

Sri Lankas ekstremistiske buddhistiske munke har nære bånd til deres ultranationalistiske brødre i Myanmar. Begge grupper beskyldes for at have stået bag vold mod muslimske mindretal i de to lande.

FN vurderer nu antallet af rohingya-flygtninge i Bangladesh til 480.000.

Den nye vurdering kommer forud for et møde i FN's Sikkerhedsråd torsdag om volden i Myanmar.

Ændringen af tallet skyldes i stort omfang, at omkring 35.000 nyankomne til to flygtningelejre ikke er medtaget i den seneste situationsrapport. Det siger en række internationale nødhjælpsorganisationer i en erklæring.

Flygtningene flygter fra en militær offensiv i Myanmar. Offensiven er en reaktion på omkring 30 koordinerede angreb udført af en rohingya muslimsk oprørsgruppe.

/ritzau/AFP