Rapport: Qatars VM-stadion bliver bygget af tvangsarbejdere

Arbejdsforholdene på og omkring de kommende VM-stadioner i Qatar er ekstremt kritisable. Det mener Amnesty, der hen over et år har dokumenteret misbruget af arbejderne. FIFA erkender, at der »stadig er udfordringer«.

Når Khalifa International Stadium i Doha er færdigbygget, vil der være plads til 40.000 tilskuere på tribunerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASEEM ZEITOON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle har de oplevet at blive misbrugt på deres arbejde. Hver og én.

Sådan lyder meldingen fra samtlige af de over 200 arbejdere på og omkring Khalifa International Stadium i Qatar, som Amnesty International har talt med i en netop offentliggjort rapport. Khalifa-stadionet skal danne ramme om en række af de største kampe ved VM i Qatar i 2022, og arbejdsforholdene ved VM-stadionet har flere gange tidligere været kritiseret.

Med god grund, fortæller Amnesty, der beretter om systematisk misbrug af arbejdskraften i og omkring Khalifa - i nogle tilfælde er der ifølge organisationen ligefrem tale om tvangsarbejde.

»Misbruget af arbejderne er en plet på samvittigheden for fodbold på verdensplan. For spillere og fans er et VM-stadion en drømmekulisse. For nogle af arbejderne, der talte med os, kan det føles som et levende mareridt,« siger Amnesty Internationals generalsekretær, Salil Shetty, i en skriftlig kommentar.

Fra drømmekulisse til levende mareridt

Rapporten »The ugly side of the beautiful game: Labour exploitation on a Qatar 2022 World Cup venue« bygger på interviews med 132 konstruktionsarbejdere, som arbejder på at restaurere Khalifa-stadionet, samt 99 gartnere, der har til opgave at forskønne omgivelserne omkring stadion.

Samtlige fortæller, at de er blevet udnyttet i deres nuværende job. Beretningerne går på alt fra ubegrundet at få frataget sin løn i flere måneder, arbejdsgivere der konfiskerer ansattes pas og som undlader at forny opholdstilladelser, lavere løn end lovet, ussel indkvartering, samt trusler, hvis de ansatte brokker sig over forholdene.

En af dem er metalarbejderen Nabeel fra Nepal. Nabeel er ikke nepaleserens rigtige navn, men for at beskytte mandens identitet, har Amnesty valgt at ændre hans navn i rapporten. Til organisationen siger han:

»Mit liv her er som et fængsel. Arbejdet er svært, vi arbejder mange timer i den bagende sol. Da jeg først beklagede mig over min situation kort efter, at jeg var ankommet til Qatar, sagde min chef »Du må godt beklage dig, hvis du har lyst, men så får det konsekvenser. Hvis du gerne vil blive i Qatar, skal du være stille og fortsætte med at arbejde«,« fortæller Nabeel.

Måtte ikke besøge familie

Andre af de nepalesiske ansatte har desuden fortalt Amnesty, at de blev nægtet at rejse hjem for at besøge venner og familie efter jordskælvet, der ramte store dele af Nepal i april 2015.

Ud over Nepal kommer de fleste af arbejderne fra Bangladesh og Indien, hvor flere ifølge Amnesty har betalt store beløb for at få fiksere til at skaffe dem et job i Qatar.

Amnesty retter i rapporten en sønderlemmende kritik af det internationale fodboldforbund, FIFA, og af forbundets hovedsponsorer for at vende det blinde øje til arbejdsforholdene i den kommende VM-by.

»På trods af fem års løfter, er FIFA nærmest fuldstændig mislykkedes med at forebygge, at VM bliver bygget på krænkelser af menneskerettighederne,« siger Salil Shetty.

FIFA: Der er stadig udfordringer

Berlingske har forelagt FIFA kritikken, og i en kommentar skriver en talsperson for fodboldforbundet:

»FIFA er meget bevidst om de risici, som konstruktionsarbejdere står over for i Qatar og for muligheden for, at FIFA sammen med andre interessenter kan forbedre arbejdsforholdene i landet. Vi er fortsat overbevist om, at muligheden for at afholde en unik begivenhed som VM i landet er en stærk katalysator for væsentlige ændringer.«

FIFA oplyser selv, at forbundet »for nyligt« blev gjort opmærksom på resultaterne af Amnestys undersøgelse. Siden 2011 har FIFA ifølge eget udsagn jævnligt været i dialog med netop Amnesty for at forsøge at forbedre arbejdsforholdene.

»Der er stadig udfordringer, men FIFA er overbevist om, at de strukturer og processer, der er søsat af Supreme Committee for Delivery and Legacy, der er den enhed, som er ansvarlig for leveringen af FIFAs VM-infrastruktur, giver et godt grundlag for at overvåge arbejdsvilkårene for arbejderne ved FIFAs VM-stadion,« skriver det internationale fodboldforbund.