Rapport: Pakistan vil være verdens femtestørste atommagt i 2025

Pakistan vil ifølge en amerikansk rapport fordoble antallet af atomvåben i løbet af de næste ti år. Det vil placere landet på femtepladsen over verdens største atommagter.

Pakistan er godt på vej til at blive en af verdens største atommagter.

Ifølge en rapport fra en amerikansk forskningsorganisation vil det landet, der grænser op til Iran, Afghanistan, Kina og Indien, fordoble antallet af atomvåben mod 2025. Det skriver Time.

Pakistan vil således placere sig på en solid femteplads på listen over verdens største atommagter, kun overgået af USA, Rusland, Frankrig og Kina.

Det er tænketanken Bulletin of the Atomic Scientists, der har frigivet rapporten, og den forudser, at Pakistan vil gå fra at have mellem 110 og 130 til op mod 250 atomsprænghoveder, hvilket er omtrent det samme som supermagten Kina.

Udgivelsen af rapporten falder sammen med den pakistanske premierministers, Nawaz Sharifs, besøg i USA i denne uge, hvor han skal mødes med den amerikanske præsident, Barack Obama. Her forventes det, at netop atomvåben vil blive et centralt samtaleemne.

Pakistan har allerede meldt ud, at atomvåben er afgørende i konflikten med Indien, som man har udkæmpet tre krige med siden 1947.

»Pakistans atomprogram er Indien-orienteret, og det eksisterer for at forhindre krig,« siger en pakistansk sikkerhedsofficer til Reuters ifølge Time.

Indien, som også besidder atomvåben, har en streng »no first use«-politik, som foreskriver, at Indien under ingen omstændigheder må benytte atomvåben, hvis landet ikke selv er blevet angrebet. Pakistan har foreløbig ingen lignende politik, skriver Time.

USA topper listen over antallet af atomvåben med 2.080 operationelle sprænghoveder. Rusland følger trop med 1.780, mens Frankrig ligger et stykke efter med 300 affyringsparate atomvåben.