Rapport om fulde astronauter

En intern rapport skal vise, om NASA-astronauter har drukket tæt.

Astronauter fra rumfærgen Endeavour holder pressekonference på Kennedy Space Center. Foto: Joe Skipper/Reuters Fold sammen
Læs mere

NASA mener ikke, at der er noget at komme efter. Alligevel har sikkerhedschefen for det amerikanske rumfartsadministration, Bryan O'Connor, igangsat en intern undersøgelse, der skal afgøre, om astronauter har været fulde umiddelbart før en opsendelse.

Rapporten bliver offentliggjort i dag, men NASA-toppen mener ikke, at den vil afsløre nogen form for pinligheder.

- Lige nu er vi gået ti år tilbage, og vi har ikke fundet så meget som muligheden for, at besætningen skulle være påvirket på en Soyuz-raket eller en rumfærge, siger NASAs direktør, Michael Griffin, til Reuters.

Et uafhængigt panel har ellers i sidste måned offentliggjort en rapport der viste, at astronauter i to tilfælde havde fået flyvetilladelse, selv om de tilsyneladende var berusede. Panelet havde dog ikke bemyndigelse til at undersøge oplysningerne yderligere, hvorfor den interne undersøgelse blev sat i gang.

Panelet blev nedsat i kølvandet på sagen om den forelskede astronaut, Lisa Novak, der kørte 1450 kilometer i et stræk fra Houston til Orlando, for at hævne sig på sin rivalinde med en peberspray.

Nowak, der siden blev fyret fra NASA og anklaget for forsøg på kidnapning, har siden erklæret sig sindssyg i gerningsøjeblikket. Men episoden har sat fokus på sikkerheden på NASAs missioner.

NASAs ledelse har siden lovet at forstærke håndhævelsen af det alkoholforbud, astronauterne har 12 timer før en opsendelse. Desuden understreger NASA-direktør Michael Griffin, at astronauterne nærmest bliver mandsopdækket fra de står op, på de dage, hvor de skal deltage i en flyvning.