Rapport: Om 20 år vil det meste »kød« ikke længere komme fra dyr

Om 20 år vil kunstigt fremstillet kød og plantebaserede køderstatninger være mere populært end dyrekød, vurderer forskere og fødevareeksperter i ny rapport.

SCIENCE-MEAT/IN-VITRO
Denne bøf er fremstillet i et laboratorium skabt på stamceller fra kvæg. Det kunstigt fremstillede kød er endnu ikke tilgængeligt for forbrugerne, men forventes at blive dominerende i fremtiden. Arkivfoto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Størstedelen af det kød vi spiser, vil i 2040 ikke længere komme fra slagtede dyr. 60 procent af kødet vil til den tid være kunstigt fremstillet på laboratorier eller være erstattet af plantebaserede produkter, som ligner dyrekød og smager som dyrekød.

Det forudser en gruppe internationale forskere og eksperter i en ny rapport fra konsulenthuset A.T. Kearney, skriver The Guardian.

Det er især forbrugernes voksende bekymring for kødproduktionens negative indflydelse på miljøet samt bekymringer om dyrevelfærd, der vil føre til en revolution på kødmarkedet, vurderer forskerne.

Kødindustrien omsætter i dag for flere tusinde milliarder kroner om året. Men nylige videnskabelige studier har gang på gang fastslået, at den globale kødproduktion er en stor belastning for klimaet, da den udleder store mængder CO2 og kræver omfattende rydning af vild natur.

»Mange ser den storstillede slagtedyrsindustri som et unødvendigt onde. Med de fordele, som veganske køderstatninger og kunstigt fremstillet kød har over for konventionelt kød, er det kun et spørgsmål om tid, før de vinder betydelige markedsandele,« fremgår det af rapporten.

Kunstigt kød vil komme til at dominere

En række globale firmaer, der fremstiller køderstatninger, er i hastig vækst. A.T. Kearney estimerer, at der over de seneste år er blevet investeret mere end seks milliarder kroner i veganske køderstatninger. En stor del af pengene kommer fra selskaber, som i dag lever af at fremstille dyrekød.

Selskabet Beyond Meat, der er kendt for deres plantebaserede burgerbøf, gik på børsen i maj, og i dag er selskabets aktiekurs mere end fordoblet.

Andre selskaber arbejder på at fremstille kunstigt kød på laboratorier. Den slags kød er i dag endnu ikke tilgængeligt for forbrugerne, men A.T. Kearney vurderer, at det kunstigt fremstillede kød vil komme til at dominere markedet på langt sigt, da det smager og føles mere som rigtigt kød, end de plantebaserede produkter gør.

A.T. Kearney har undersøgt forbrugernes holdninger til kød i USA, Kina og Indien og er nået frem til, at særligt de yngre forbrugere er klar til at spise køderstatning, hvis det bliver lettere tilgængeligt. Forbrugerne ventes dog at have større forbehold over for det kunstigt fremstillede kød end de plantebaserede erstatninger.