Rapport kårer Danmark som det mest ligestillede land i verden – stort set alle verdens kvinder har lang vej igen

Inden 2030 skal alle verdens kvinder være ligestillede – og de fleste lande er langtfra i mål. Dette gælder også Danmark, som i en ny FN-rapport kåres til det mest ligestillede land i verden.

Danmark er det mest ligestillede land i verden – men vi er ikke i mål endnu, konkluderer ny rapport. Billedet her er fra København 8. marts 2017 i forbindelse med en demonstration i anledning af kvindernes internationale kampdag.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Shakir/Ritzau Scanpix

Danmark er det mest ligestillede land i verden. Der er dog flere kvinder i parlamentet i både Rwanda og Senegal, end der er i Folketinget.

Sådan lyder en af konklusionerne i en verdensomspændende rapport, der følger op på et af de 17 verdensmål, som 193 lande har skrevet under på at ville realisere inden 2030: fuld ligestilling mellem kønnene.

Og underskriverne er langtfra i mål, skriver The Guardian.

Faktisk er ingen lande på rette kurs med hensyn til fuld kønsligestilling i 2030, viser indekset, som Equal Measures 2030 har udfærdiget. Danmark er dog tæt på.

Equal Measure 2030 er et samarbejde mellem græsrodsorganisationer og private selskaber såsom Bill og Melinda Gates Fonden, sundhedsorganisationen The International Women's Health Coalition, Femnet, Plan International og Women Deliver.

Indekset, som blev præsenteret mandag på en konference i Vancouver i Canada, forsøger at måle 129 landes fremskridt på 14 af de i alt 17 verdensmål – hvert mål kan på den ene eller anden måde kaste lys over, hvordan det går med hensyn til kvinders ligestilling i de respektive lande.

Rapporten undersøger blandt andet forskelle i løn mellem kvinder og mænd, kønsbaseret vold mod kvinder, hvor mange kvinder, der sidder i parlamentet eller er i uddannelse, samt andelen af kvinder, der har adgang til rent vand, internet og banktjenester. Inden for hvert område tildeles landene en score mellem 0 og 100 point.

Hvis et land får over 90 point, regnes det for at gøre »fremragende« fremskridt for at opnå verdensmålet om ligestilling mellem kønnene, mens lande, der scorer under 59 point, ifølge rapporten gør en meget ringe indsats. I Danmark er vi med 89,3 point meget tæt på en fremragende score, skriver The Guardian.

Danmark placerer sig dermed på en førsteplads i indekset som det mest ligestillede land i verden. På andenpladsen følger Finland med 88,8 point, dernæst Sverige med 88 point, og på fjerdepladsen ligger Norge med 87,7 point.

Dette er højt sammenlignet med det gennemsnitlige resultat for alle 129 lande, som tilsammen huser 95 procent af verdens kvinder og piger, skriver The Guardian. I gennemsnit ligger landene på en lav fælles score på 65,7 point.

Kun 21 lande opnår over 80 point i undersøgelsen, mens lige så mange lande scorer under 50 point. Over halvdelen af de 129 lande gør sig i undersøgelsen fortjent til en ringe pointscore, skriver The Guardian.

Det er hovedsageligt nordiske og vesteuropæiske lande samt Australien, Japan og Canada, der klarer sig godt i undersøgelsen, mens afrikanske lande placerer sig i bunden af indekset.

»Jeg kan ikke se, at nogle lande tager de ambitiøse skridt, der er brug for, hvis disse vanskelige problemer skal tackles – end ikke de lande, der får flest point,« siger Alison Houlder, der er direktør for Equal Measures 2030, til The Guardian.

»Jeg kan ikke se, hvordan problemerne kan forsvinde af sig selv. Selv blandt landene med de højeste scorer er der stadig massive problemer,« mener Alison Houlder.

Tværtimod frygter direktøren, at den fremgang, der har været, stadig kan nå at vende til tilbagegang. Hun henviser blandt andet til de seneste stramninger i flere amerikanske staters abortlovgivning, skriver The Guardian.

USA ligger på en 28.-plads i indekset med 77,6 point.

»Det er tydeligt, at fremgang – selv i de lande, der ligger i toppen af indekset – aldrig er garanteret,« siger Alison Houlder.

At Danmark ikke scorer højere end 89,3 point, skyldes blandt andet, at andelen af kvinder, der færdiggør en gymnasial uddannelse, er lavere i Danmark, end den er i eksempelvis Georgien, Kasakhstan og Litauen. Der er også færre kvinder i Folketinget, end der er i parlamenterne i de afrikanske lande Rwanda og Senegal.

Ifølge rapporten er det dog især indsatsen mod klimaforandringerne, som Danmark scorer lavt på.

Verdensmålet om at få kønsligestilling inden 2030 indeholder blandt andet specifikke delmål om at eliminere al vold mod kvinder og piger, at sætte en stopper for, at mindreårige piger kan blive gift, og at gøre en ende på kvindelig omskæring.

Indekset vil blive opdateret igen i 2021 og derefter jævnligt frem mod tidsfristen for indfrielsen af de 17 bæredygtighedsmål i 2030. Landenes pointscorer beregnes ud fra data, som indsamles på tværs af FN-agenturer, Verdensbanken, tænketanke og analyseinstituttet Kantar Gallup, skriver The Guardian.