Rapport: Iran har vundet stor indflydelse i Mellemøsten

I særlige indflydelsesoperationer har Iran fået mange tilhængere i Mellemøsten, siger forskningsinstitut.

Iran vinder terræn i en strategisk kamp om magt og indflydelse i Mellemøsten, mens det går tilbage for Saudi-Arabien ifølge rapport. (Arkivfoto fra Irans hovedstad, Teheran). Str/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Iran vinder mere og mere terræn i en strategisk kamp om magt og indflydelse i Mellemøsten, mens det går tilbage for rivalen Saudi-Arabien.

Det konkluderer en rapport fra Det Internationale Institut for Strategiske Studier (Iiss) i London.

Irans regionale rivaler har brugt milliarder af dollar på våben. Mange af dem er blevet købt i Storbritannien.

Men for langt færre midler har det sanktionsramte Iran været i stand til at vinde strategiske fordele og endda kontrollerende indflydelse i områder i blandt andet Syrien, Libanon, Irak og Yemen.

»Iran har opbygget netværk og ikkestatslige alliancer i hele regionen gennem såkaldte stedfortræder-militser,« hedder det i rapporten.

Iranerne har i Libanon markant indflydelse gennem den politisk-militære organisation Hizbollah.

Men det mest afgørende nye er ifølge rapporten, som har titlen »Irans indflydelsesnetværk i Mellemøsten,« at iranske operationer er langt mere omfattende end hidtil antaget. Det betyder, at iranernes revolutionære islamiske ideologi bliver mere og mere udbredt.

»Magtbalancen er blevet tippet til fordel for Iran, ved at iranerne har vundet indflydelse ved at imødegå konventionelle styrker med særlige operationer.«

»I disse særlige indflydelsesoperationer har Iran vundet mange tilhængere - ofte ved brug af tredjeparter,« skriver rapportens forfattere.

En nøglespiller i den udvikling har været Quds-styrken, som er en særlig operationsstyrke i Revolutionsgarden.

I april betegnede præsident Donald Trump Quds-styrken og andre enheder i Iran som »udenlandske terrororganisationer.« Iran svarede igen ved at betegne USA's militær i Den Persiske Bugt som en »terroristisk enhed.«

/ritzau/