Rapport: 12.000 risikerer at dø dagligt af sult under corona

Coronapandemien udvikler sig fra sundhedskrise til global sultkrise, advarer udviklingsorganisationen Oxfam.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen. Fold sammen
Læs mere

Op mod 12.000 om dagen.

Så mange mennesker risikerer at dø af sult i kølvandet på coronapandemien, når vi når udgangen af 2020.

Det vurderer udviklingsorganisationen Oxfam Ibis i en ny rapport, der er lavet på baggrund af tal fra FNs World Food Programme.

Ifølge FNs tal vil 121 millioner mennesker presse ud i sult på kriseniveau - udelukkende på grund af de afledte effekter af coronakrisen.

Ifølge rapporten fra Oxfam Ibis står verden over for en sultkrise, der i værste fald kan koste flere liv end selve coronapandemien.

Da pandemien var på sit højeste i april, var det daglige dødstal på globalt niveau omkring 10.000.

Ifølge Oxfam Ibis er det blandt andet bevægelsesbegrænsninger, tab af jord og stigende fødevarepriser, der gør, at tusinder af mennesker risikerer at dø af sult i kølvandet på coronakrisen.

»Man har sagt, at coronakrisen ikke skelner mellem rig og fattig, men det er ikke rigtigt. De nye tal viser endnu engang, at konsekvenserne af pandemien rammer verdens fattigste hårdest,« siger Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam Ibis.

Rapporten peger på de ti steder i verden, hvor fødevarekrisen er mest alvorlig, og hvor pandemien gør den værre. Det er blandt andet Yemen, Syrien og Sahel-regionen i Vestafrika.

»Allerede inden pandemien var antallet af mennesker, der sulter, stigende. Nu står vi over for en ekstrem situation med hungersnød,« siger Kristian Weise.

/ritzau/