»Raketkrig« i Malmø: Raketter blev rettet mod tilfældige på gaden nytårsnat

Nytårsnat udviklede sig kaotisk i det centrale Malmø, hvor ukendte personer skød fyrværkeri af mod en folkemængde i stedet for mod himlen. Politi: Det ser ud, som det plejer.

Arkivfoto: Raketter blev rettet mod tilfældige på gaden i Malmø nytårsnat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det nye år blev skudt i gang på en særdeles voldsom måde i Malmø.

På Möllevångstorget, der ligger centralt i den sydsvenske by, valgte ukendte personer at fejre årsskiftet ved at skyde fyrværkeri af mod mennesker, huse og biler i stedet for op i luften.

De vilde scener blev fanget på en tre minutters lang, kaotisk video af fotografen Jash Doweyko-Jukowski. En video, der i svensk presse er blevet døbt »raketkrigen«.

På videoen fremgår det, hvordan fyrkværkeriet eksploderer i gaderne, raketter suser af sted langs jorden, og børn skriger og voksne løber væk fra stedet, mens andre betaget står og betragter fyrværkeriet.

»Det var ubehageligt«

»Jeg var ret nervøs i starten, specielt når der blev kastet noget lige bag mig, eller der fløj en raket forbi. Det var ubehageligt,« fortæller Jash Doweyko-Jukowski til svenske Aftonbladet.

Berlingske har fået lov til at bringe videoen. Se den her:

Videoen er i skrivende stund blevet set af knap 547.000 på Youtube, og på sociale medier i Sverige lyder flere racistiske kommentarer, fordi flere mænd, der ser ud til at have en anden etnisk herkomst end svensk, kan ses på videoen.

Det er dog ikke til at se, om nogen af dem faktisk kaster med fyrværkeri.

Politi: Sådan plejer det at være

Det er ikke første gang, at der bliver skudt med krudt mod folk på gaden i området i Malmø. For tre år siden blev en kvinde for eksempel beskudt med en raket, da hun kom gående med en barnevogn, skriver Expressen.

Det bekræfter Malmøs politi, der var til stede på pladsen, under de vilde scener.

»Det ser ud, som det har gjort de seneste år,« sagde indsatschef hos Malmøs politi, Mathias Nilsson, til Expressen som reaktion på videoen.

»Der skydes mere langs jorden end op i luften så at sige,« sagde han videre til Sydsvenskan.

En kvinde kom angiveligt til skade i forbindelse med fyrværkerikaoset, da en raket ramte hende i foden, men det vides ikke, om der er andre tilskadekomne.

Flere personer blev anholdt i løbet af nytårsaften i Malmø, men ingen af dem sigtet for at have skudt fyrværkeri mod andre.