Rajoy tog »hævn« med olie og hvidløg

Den spanske premierminister hader maden ved EU-topmøderne. Torsdag havde han lejlighed til at sige tak for sidst, da Spanien og Portugal bød på en bid brød.

Illustration: Jenz Koudahl. Se nederst i artiklen for den fulde tegning. Fold sammen
Læs mere

Nøjsomhed mod laissez-faire? Protestanter versus katolikker? Eller, ganske enkelt, gråvejr over for solskin? Spørger man Mariano Rajoy, er den faktor, som for alvor deler landene i det europæiske samarbejde i nord og syd, snarere spørgsmålet om, hvilken type fedtstof man kommer i maden.

Den spanske premierminister sværger i sagens natur til olivenolie, og måltiderne i forbindelse med EU-topmøder er derfor en til­bage­vendende plage for ham. For hvad enten det skyldes hensyn til flertallet af mælkeproduktbegejstrede regeringsledere fra Nord- og Østeuropa eller Bruxelles’ beliggenhed på den forkerte side af »fedtstoftæppet«, ja, så består menuen næsten altid af retter tilberedt med »modbydeligt« meget smør og fløde.

»Der er simpelthen ingen steder i verden, hvor maden er så elendig som ved EU-topmøder. Det er helt forfærdeligt, og jeg bliver som regel nødt til at spise mig mæt i brød dyppet i olie,« beklagede Rajoy sig forud for sidste års valg i et TV-talkshow, mens han og intervieweren delte en god flaske hvidvin og nogle hjertemuslinger på dåse.

Så meget desto sødere – eller måske snarere fed – var »hævnen« ved torsdagens arbejdsfrokost i Bruxelles. Som fejring af 30-årsdagen for Spaniens og Portugals indtræden i det daværende EF bød Rajoy og den portugisiske premierminister, António Costas, kollegerne på en »iberisk menu«, og den fik ikke for lidt.

Til forret blev der serveret kastanjecremesuppe med eddikemarineret agerhøne efterfulgt af en kulmule med rodfrugtmos og salat – skyllet ned med hvidvin fra Galicien, rødvin fra Rioja og en portvin til desserten, der bestod af milhojas-kage med kanelis. Hvilket alt sammen lyder relativt tilforladeligt og letfordøjeligt – også for nordeuropæiske maver.

Man kan imidlertid mistænke Rajoy for at have haft en drilsk finger med i spillet, hvad angår serveringen af fisken. Den var nemlig overhældt med ajada – en kradsbørstig sauce fra premierministerens galiciske hjemegn bestående af olivenolie, hvidløg og paprika, der smager fremragende, men som man ofte har »glæde« af længe efter, fordøjelsen burde være overstået.

Lidt som Rajoy, når han og forgængerne på posten gennem de seneste 30 år har siddet og stukket til endnu en smørstegt søtunge med flødekartofler. Torsdag var det for en gangs skyld nordeuropæernes tur til at kæmpe med de sure opstød under eftermiddagens forhandlinger.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.

Illustration: Jenz Koudahl Fold sammen
Læs mere