Rajoy har afskediget den catalanske regering, men i Barcelona fester man: »Det er ligesom at være i København i 92«

Fredag eftermiddag stemte det catalanske parlament for at erklære regionen selvstændig. Dagen igennem har byen været fyldt med catalanske flag og slagsange.

Til trods for en hurtig og hård reaktion fra Madrid blev uafhængighedafstemningen fejret i Barcelona. Fold sammen
Læs mere
Foto: JON NAZCA

BARCELONA. Ideen om et selvstændigt Catalonien har fredag fået ekstra luft under vingerne – om end kun for en stakket frist – og gaderne i regionens største by, Barcelona, har været fyldt mennesker, der har bundet det catalanske flag om halsen som kapper.

Ud på eftermiddagen er titusinder af glade cataloniere samlet foran det catalanske parlament, der er pittoresk beliggende i en park i det centrale Barcelona. Parken har hele dagen været spærret af politiet, og derfor tages de omkringliggende gader i brug af glade mennesker, der fejrer, at det catalanske parlament stemte for at gøre regionen uafhængig af Spanien.

»Her lever republikken,« råber menneskemængden igen og igen, mens den bevæger sig langs med Arc de Triumph, en central beliggende plads grænsende op til parken med parlamentsbygningen.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Der viftes med det catalanske flag, der som en af de fremmødte Jorge Fernandez forklarer, »ligner det spanske flag, det er bare ganget op, så der er ni rød-gule streger i stedet for tre.«

Jorge Fernandez er i slutningen af 20’erne og står sammen med en gruppe venner og snakker over en dåseøl, som gadesælgerne har særdeles godt held med afsætte denne dag.

»Det er jo virkeligt noget at fejre, vi er uafhængige. Det var det, vi ville. Det var det, vi håbede på,« forklarer Jorge Fernandez.

Han vil ikke forholde sig til, hvor længe uafhængigheden varer for catalonierne, »i dag er en festdag,« forklarer han.

Omkring det catalanske parlament står de fleste som Jorge Fernandez og hans venner og småsnakker, flere har valgt at sætte sig ned på vejene, som bliver holdt fri for biler af politiet.

Dem, der ikke står og snakker med venner og bekendte, har næsen dybt begravet i deres smartphones, hvor der hele tiden kommer nyt om den anspændte situation i regionen og især om Madrids reaktion.

På to skærme, der er stillet midt på vejen, har de tusinder af fremmødte kunne følge med i afstemningen inde i salen, og de hujede og råbte i kor, mens de 70 ja-stemmer for uafhængighed blev proklameret.

Dem, der ikke har købt sig et catalansk flag at iklæde sig, har hjemmefabrikerede skilte med tekst som:

»Velkommen til den catalanske republik« og »Hjælp Catalonien med at redde Europa«.

Der er kindkys og krammere, og der bliver klappet og råbt ”olé”, som var det fodboldklubben F.C. Barcelona, der spillede.

Det bemærker en flok danske turister, der har forvildet sig med til demonstration:

»Det er ligesom at være i København i ’92, dér var der også flag og slagsange,« siger en dansk far og nikker stolt i retningen af festligheder. Resten af familien bærer alle på tunge indkøbsposer og kigger ikke, de har rigeligt hyr med komme igennem menneskemængden foran parlamentet, der er begyndt at røre på sig. Næste stop det catalanske rådhus.

Menneskemængden, der dagen igennem har stået foran det catalanske parlament begynder ud på aftenen at bevæge sig videre ind mod centrum af byen. Tilbage ved parlamentet står nu kun journalister fra hele verdenspressen, ligesom også trafikken får lov til at køre igen.

På vej mod rådhuset stopper folk ved fire drenge, der spiller spansk guitar. I dagens anledning har de kun én sang på repertoiret, ”Els Segadors”, den catalanske nationalhymne.

Menneskemængden bliver til hjulpet af folk, der hænger ud af vinduerne i de samle gader, der leder fra parlamentet til rådhuset. Overalt hænger catalanske flag og flag fra den uofficielle uafhængighedsafstemning, der blev afholdt den 1. Oktober, med ordet ”si” - ja - til uafhængighed.

Ved pladsen foran rådhuset og gaderne, der omkranser det, har politiet også sat afspærringer op, og politiets salatfade bliver til hjulpet, når de engang i mellem sætter i gear og følger trop med menneskemængden.

For i aften er der fest i Barcelona, fest for uafhængighed. Og det samme aften som den spanske premierminister Mariano Rajoy har afskediget den catalanske regering, fyret den regionale politichef og udskrevet regionsvalg, der skal stå den 21. December.